"KPV LV" sliecas neatbalstīt Rīgas domes pilnvaru termiņa pagarināšanu

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Atis Zakatistovs
Atis Zakatistovs Foto: Valsts kanceleja

Partija "KPV LV"  sliecas neatbalstīt Rīgas domes pilnvaru termiņa pagarināšanu ārkārtas vēlēšanu gadījumā, izriet no partijas Saeimas frakcijas priekšsēdētāja Ata Zakatistova žurnālistiem norādītā.

Viņš sacīja, ka "KPV LV" ar koalīcijas partneriem vēl spriedīs par nostāju attiecībā uz Rīgas domes atlaišanu.

Tāpat turpināsies diskusijas ar koalīcijas partneriem jautājumā par vairāk nekā piecu gadu termiņa noteikšanu ārkārtas vēlēšanās ievēlētai Rīgas domei.

Vienlaikus Zakatistovs norādīja, ka "KPV LV" atbalsta četru gadu termiņu pēc 2021.gadā paredzētajām vēlēšanām.

Kā vēstīts, Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM) nolēmusi rosināt Rīgas domes atlaišanu, jo ministrijas ieskatā vietvara jau otro reizi nav spējusi izpildīt vienu no pašvaldības autonomajām funkcijām - nodrošināt sadzīves atkritumu apsaimniekošanu, to piektdien preses konferencē paziņoja Pūce. 

VARAM izstrādātais lēmumprojekts sākotnēji būs jāskata Ministru kabinetam, bet pēc tam arī Saeimai. Dome tiek uzskatīta par atlaistu no brīža, kad par to nobalso Saeima. Plānots, ka valdība par šo jautājumu lems otrdien.

Šobrīd, ja līdz kārtējām domes vēlēšanām ir palikuši mazāk nekā 15 mēneši, jaunas domes vēlēšanas nevar rīkot. Kārtējām pašvaldību vēlēšanām jānotiek 2021.gada jūnija pirmajā sestdienā. 

Tomēr Saeimas Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas vairākums šodien nolēma konceptuāli atbalstīt likumu grozījumus, kas Rīgas domes iespējamās ārkārtas vēlēšanās ļautu pašvaldības domi ievēlēt uz vairāk nekā pieciem gadiem. 

Vakar gan "KPV LV" frakcija paziņoja, ka tajā ir atšķirīgs viedoklis par iespējamo Rīgas domes ārkārtas vēlēšanu leģitimitāti un to, vai ir piemērots laiks vēlēšanu rīkošanai.

"Mēs piekrītam, ka Rīgā jau ilgstoši valda bardaks, bet līdzīga situācija ir arī, piemēram, Ventspilī. Tāpēc mums nav vienprātības, vai šobrīd rīkotās ārkārtas vēlēšanas būs leģitīmas, ja deputāti tiks ievēlēti uz pieciem gadiem," norādīja "KPV LV" frakcijas vadītājs Ēriks Pucens.

Arī premjerministrs Krišjānis Kariņš (JV) šorīt intervijā LNT raidījumā "900 sekundes" atzina, ka vēl ir atklāts jautājums, vai mainīt likumu, kas, ja nosacīti tuvākajā laikā tiktu rīkotas jaunas Rīgas domes vēlēšanas, ļautu pašvaldību ievēlēt uz vairāk nekā pieciem gadiem.

Viņš atzina, ka ir jautājums, vai nepieciešams esošo kārtību mainīt šobrīd, jo daudziem varētu šķist, ka tas būtu tikai Rīgas domes gadījumam. "Tas ir atklāts jautājums," uzsvēra Kariņš.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu