Zviedrijas finanšu uzraugs apsver noteikt sodu SEB bankai

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
"SEB bankas" logo.
"SEB bankas" logo. Foto: Edijs Pālens/LETA

Zviedrijas finanšu sektora regulators - Finanšu inspekcija - iniciējis administratīvo lietu par "Skandinaviska Enskilda Banken" (SEB) iespējamiem pārkāpumiem grupas iekšējā kontrolē un Baltijas banku pārvaldībā, trešdien paziņoja regulators.

SEB pārstāvji norādīja, ka regulatora lēmums izvērtēšanu turpināt administratīvās lietas ietvaros nozīmē, ka izvērtējumā konstatētie iespējamie iekšējo procesu kontroles trūkumi var novest līdz administratīvajam sodam, vai arī izvērtējums tiks noslēgts kādā citā veidā.

Lēmums par iespējamo sodu SEB gaidāms nākamā gada aprīlī.

Zviedrijas regulators izmeklēšanu par naudas atmazgāšanas novēršanas pasākumu pārvaldību un kontroli SEB grupas bankās Baltijas valstīs veic sadarbībā ar Igaunijas, Latvijas un Lietuvas regulatoriem. 

SEB trešdien paziņoja, ka ir saņemta informācija no Zviedrijas finanšu uzrauga par iespējamā soda izvērtējuma procesa sākšanu. 

"Banka nav saņēmusi finanšu uzrauga sākotnējo novērtējumu, kas ir novedis pie tāda lēmuma," norādīja SEB grupā, uzsverot, ka banka sadarbojas izmeklēšanas lietā.

Jau vēstīts, ka reaģējot uz Zviedrijas mediju interesi, SEB grupa paziņojumā plašsaziņas līdzekļiem novembrī atzina, ka tās Igaunijas meitasuzņēmumā notikuši aizdomīgi darījumi desmitiem miljardu eiro vērtībā, un publiskojusi datus par vēsturiskiem darījumiem Igaunijā 2005.-2018.gadā, kas liecina, ka šajā laikā caur banku Igaunijā "zemas caurskatāmības klienti" pārskaitījuši 25,8 miljardus eiro.

""Zemas caurskatāmības klientu" kategoriju veido klienti, kuru vēsturisko maksājumu plūsma lielā mērā neatbilst šodienas standartiem par caurskatāmību vai saistību ar autentisku uzņēmējdarbību. Apmēram 95% no šīs vēsturiskās zemas caurskatāmības finanšu plūsmas sakņojas Igaunijā. Šāda veida plūsma ir noraidīta agrīnā posmā analizētajā periodā, un tādējādi veidoja mazu un arvien sarūkošu daļu no kopējās nerezidentu klientu maksājumu plūsmas. Šīs plūsmas nevar pielīdzināt apstiprinātiem naudas atmazgāšanas gadījumiem, bet tajās pastāv palielināts naudas atmazgāšanas risks," norādīja SEB.

Igaunijas banka "SEB Pank" uzsvērusi, ka sistemātiska naudas atmazgāšana bankā nav notikusi.

Zviedrijas SEB ir meitasbankas Latvijā, Igaunijā un Lietuvā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu