Stūra mājā būs skatāma jauna virtuāla izstāde "Atņemtās vēstules 1940/1941"

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Latvijas Okupācijas muzeja ekspozīcija Stūra mājā - bijušajā Valsts drošības komitejas jeb čekas ēkā.
Latvijas Okupācijas muzeja ekspozīcija Stūra mājā - bijušajā Valsts drošības komitejas jeb čekas ēkā. Foto: Evija Trifanova/LETA

Latvijas Okupācijas muzejs Stūra mājas ekspozīcijā "Čekas darbība Latvijā" šodien atklās jaunu virtuālu izstādi "Atņemtās vēstules 1940/1941", aģentūru LETA informēja muzeja attīstības projekta "Stūra māja" darba grupas vadītāja Līga Strazda.

Divos ekrānos apmeklētāji varēs aplūkot unikālas vēstures liecības - septiņas personīgas vēstules, kuras atrastas, pārskatot ap 800 Latvijas Nacionālajā arhīvā glabātu čekas sastādītu krimināllietu. Kopumā arhīvā glabājas vairāk nekā 4000 krimināllietu, kas ierosinātas 1940.-1941. gadā.

Divas izstādē redzamās vēstules nelegāli sūtītas no apcietinājuma, taču nesasniedza adresātus, jo tika konfiscētas. Par pārējām četrām, kuras rakstīja tuvinieki, nav zināms, vai tās nonākušas pie apcietinātajiem. Strazda skaidroja, ka viena vēstule ir pārķerta ceļā uz Maskavu - deviņgadīga meitene sūtīja lūgumu Staļinam apžēlot viņas apcietināto tēvu.

"Brīvībā palikušo tuvinieku vēstulēs vēstīts par bērna piedzimšanu, ikdienas gaitām, grūtniecības norisi, radu un draugu dzīvi. Apcietinātie vēstulēs izteica lūgumus atsūtīt viņiem nepieciešamo, taču līdzās tam ir arī raizes par ģimeni un nožēla, ka pašiem nav iespējas būt līdzās un atbalstīt," komentēja izstādes satura autore vēsturniece Inese Dreimane.

Viņa klāstīja, ka vēstulēm pievienotās arestēto fotogrāfijas sniedz papildu emocionālo pārdzīvojumu, jo ir iespēja ieskatīties acīs cilvēkiem, kuru likteņi bija traģiski.

Zināms, ka pieciem arestētajiem, kas saistīti ar vēstulēm, piespriests un 1941.gadā izpildīts nāvessods, bet divi gāja bojā ieslodzījuma vietās Padomju Savienībā.

Izstādes atklāšanas pasākumā, kas sāksies plkst.16 Stūra mājas ekspozīcijas zālē, vēstulēs rakstīto lasīs aktieri Sarmīte Rubule, Madars Zvīgulis un Lorita Bikše. Vēsturisko kontekstu sniegs Dreimane.

Izstādi veidojuši projekta "Stūra māja" speciālisti Dreimane, Strazda un Rolands Vēgners, sadarbojoties ar dizaina firmu "Giraffe Visual".

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu