Lietuvas valsts dzelzceļa kompānija paraksta elektrifikācijas līgumu ar Spānijas "Elecnor"

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Ieva Lūka / LETA

Lietuvas valsts dzelzceļa uzņēmums "Lietuvos geležinkeliai" ar Spānijas kompāniju "Elecnor" piektdien parakstījis 363 miljonus eiro vērto līgumu par trīs dzelzceļa posmu elektrifikāciju.

Lietuvas dzelzceļa kompānijas vārdā līgumu parakstīja "Lietuvos geležinkeliai" vadītājs Mants Bartuška.

Projekta radītā ekonomiskā vērtība būs ap 500 miljoniem eiro, un tas palīdzēs samazināt piesārņojumu, norādīja Bartuška.

"Tas ir svarīgi ne tikai ekonomisku, bet arī ekoloģisku apsvērumu dēļ. Mēs samazinām ogļskābās gāzes izmešus, un tas ir liels ieguvums, kura vērtība pārsniedz 700 miljonus eiro," līguma parakstīšanas pasākumā sacīja  "Lietuvos geležinkeliai" vadītājs. 

Līgums tika parakstīts pēc tam, kad otrs konkursa dalībnieks - Spānijas kompānija "Cobra Instalaciones Y Servicios" - noteiktajā termiņā līdz ceturtdienai neapstrīdēja konkursa rezultātu. 

Lietuvas satiksmes ministrs Jaroslavs Narkevičs  kā dzelzceļa kompānijas akcionāra pārstāvis ceturtdien atļāva parakstīt līgumu. 

"Lietuvos geležinkeliai" projektu plāno pabeigt līdz 2023.gada beigām. Ja tas izdosies, Lietuva nezaudēs Eiropas Savienības finansējumu 200 miljonu eiro apmērā. 

Narkevičs ceturtdien norādīja, ka turpinās audits par iepirkuma norisi, un tā sākotnējie secinājumi liecina, ka iepirkuma konkursa norise bija neefektīva un procedūras ieilga no sešiem mēnešiem līdz diviem gadiem, līguma summai pieaugot par trešdaļu.

Lietuvas valdības komisija stratēģisko darījumu izvērtēšanai decembra sākumā atļāva "Lietuvos geležinkeliai" parakstīt līgumu ar "Elecnor" vadīto konsorciju.

Elektrifikācijas projektā paredzēti trīs posmi: Viļņas dzelzceļa mezgls, dzelzceļa līnija Kaišadore-Klaipēda un Radvilišķi-Klaipēda.

Pašlaik Lietuvā elektrificēti tikai 9% no visa dzelzceļa tīkla, kas ir zemākais rādītājs Eiropas Savienībā, kur vidēji elektrificēti 52,7% dzelzceļa tīkla.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu