Nometot svaru, iespējams, samazinās krūts vēža risks (2)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Unsplash

Liekais svars ir viens no krūts vēža riska faktoriem. Pētījumos ir parādīts, ka liekais svars var palielināt dažādu hormonu, piemēram, estrogēna līmeni organismā – īpaši sievietēm, kurām ir iestājusies menopauze. Tomēr līdz šim pētnieki īsti nezināja, kā tieši svara nomešana varētu ietekmēt vēža attīstīšanos.

Jaunā pētījumā, kas publicēts zinātniskajā žurnālā “Journal of the National Cancer Institute”, sniegti nopietni pierādījumi tam, ka sievietēm pēc 50 gadu vecuma svara samazināšanās var samazināt arī krūts vēža risku.

“Mēs esam ļoti priecīgi, ka beidzot varam teikt – pēc svara pieauguma nav par vēlu mazināt krūts vēža risku arī 50 un vairāk gadu vecumā,” komentēja viena no pētījuma autoriem Laurīna Terasa.

Pētījums balstās uz datiem, kas savākti no starptautisku pētījumu kopas, kurās meklēta saikne starp diētu un vēzi sievietēm, kuras iepriekš ar to nav slimojušas.

Zinātnieki novēroja pētījuma dalībnieku svara izmaiņas 10 gadu ilgā periodā, pēc kura viņi sievietes novēroja vēl 8 gadus, lai noskaidrotu, vai viņām ir attīstījies krūts vēzis. No 180 tūkstošiem sieviešu tas bija izveidojies gandrīz 7 tūkstošiem.

Pēc visu faktoru izpētīšanas, kas var būt par iemeslu krūts vēzim, piemēram, vingrošanai un hormonu aizstājterapijai, zinātnieki atklāja, ka, jo vairāk sieviete zaudēja svaru, jo mazāks bija risks saslimt ar krūts vēzi.

Ņemot vērā šo saikni, svara zuduma efekts bija izteiktāks tām sievietēm, kuras pētījuma sākumā bija ar lieko svaru. Tas ir nozīmīgs secinājums, jo liecina, ka sievietēm, kurām ir normāls svars, nav jāturpina to samazināt, lai mazinātu vēža risku.

Jāpiemin, ka šis pētījums neatklāj cēloņsakarību starp svara zudumu un vēzi, bet parāda saikni starp abiem faktoriem. Tieši tāpēc nevar pavisam droši teikt, ka svara zudums uzreiz samazina vēža risku, tomēr svara zudums pavisam noteikti samazina dažu hormonu aktivitāti, kas radusies svara pieauguma rezultātā.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu