Beļģijas karalis Ziemsvētkos mudina politiķus nekavēties ar valdības izveidi (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Beļģijas karalis Filips
Beļģijas karalis Filips Foto: POOL / REUTERS

Beļģijas karalis Filips savā Ziemsvētku uzrunā otrdien aicinājis politiskās partijas nekavēties ar jaunās valdības izveidi, lai beidzot varētu ķerties pie daudzo valsts mēroga problēmu risināšanas.

Valdība jāizveido, cik ātri vien iespējams, lai varētu pieņemt "līdzsvarotus lēmumus", televīzijā pārraidītajā uzrunā uzsvēra pie Ziemassvētku egles sēdošais monarhs.

Lingvistiski sašķeltā Beļģija jau gadu aizvadījusi bez pilntiesīgas valdības, jo politiķi, kas pārstāv flāmu valodā runājošo valsts ziemeļdaļu, kura tiecas atbalstīt labējās partijas, nespēj vienoties ar saviem kolēģiem, kuri pārstāv franciski runājošos valoņus valsts dienvidos, kuri sliecas balsot par kreisajām partijām.

Abās kopienās pieaugot radikāli noskaņoto politiķu ietekmei, vēl vairāk apgrūtināts jau tā sarežģītais Beļģijas valdību veidošanas process.

Filips, kas savu runu sacīja franču valodā, mudināja rast kompromisu un kritizēja "nesaudzīgi nosodošo valodu un iznīcinošos žestus", kādus politiķi velta saviem oponentiem.

Eksperti to vērtē kā nosodījumi asajai domu izmaiņai starp frankofonu Sociālistu partiju un labējo Flāmu jauno aliansi.

"Mēs dzīvojam izšķirošā laikā, kad tiek apšaubīts mūsu sociālais, ekonomiskais un vides modelis. Laikā, kad daudzi zaudējuši savus ietaupījumus, un tas prasa no mums lielāku iesaisti. Tas nav laiks, kad padoties," uzsvēra karalis.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu