"Nāvi Amerikai": Teherānā no nogalinātā ģenerāļa Soleimani atvadās tūkstošiem cilvēku (8)

Papildināts
TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AY-COLLECTION/SIPA / AY-COLLECTION/SIPA

Irānas galvaspilsētā Teherānā pirmdien notiek atvadīšanās no ASV uzbrukumā nogalinātā Irānas ģenerāļa Kasema Soleimani.

Pirmdienas rītā tūkstošiem cilvēku pulcējās uz piemiņas ceremoniju Teherānas universitātes teritorijā. Ceremoniju tiešraidē pārraidīja gandrīz visi Irānas televīzijas kanāli.

Pēc piemiņas ceremonijas Soleimani mirstīgas atliekas tika aiznestas uz Asadi laukumu Teherānas rietumos. Sēru procesiju pavadīja simtiem tūkstoši cilvēku, kas stāvēja ielu malās.

Lūgšanu pie ģenerāļa līķa teica arī Irānas augstais līderis ajatolla Ali Hamenei, kurš bija arī redzams raudam. Pēc lūgšanas sanākušie sāka izkliegt saukli "Nāvi Amerikai!".

Irānas valdība pirmdienu pasludināja par brīvdienu valstī, lai visi, kas to vēlas, varētu atvadīties no nogalinātā ģenerāļa. Daudzas Teherānas centra ielas ir slēgtas automašīnu satiksmei, slēgtas arī skolas un augstskolas.

No Teherānas Soleimani līķis tiks nogādāts šiītu svētajā pilsētā Kumā, kur sēru ceremonija notiks pie viena no mauzolejiem.

Soleimani tiks apbedīts otrdien viņa dzimtajā pilsētā Kermanā Irānas dienvidaustrumos. Kermanā otrdiena ir pasludināta par brīvdienu.

Kā ziņots, Soleimani piektdien tika nogalināts dronu uzbrukumā viņa automašīnai pie Bagdādes lidostas Irākā.

Trampa rīkojums uzbrukt Soleimani izraisījis politisko krīzi. Irāna solījusi "smagu atriebību" par Soleimani nāvi. Svētdien valsts paziņoja, ka vairs neievēros 2015.gada kodollīgumā noteiktās saistības.

Foto: AY-COLLECTION/SIPA / AY-COLLECTION/SIPA

62 gadus vecais Soleimani vadīja Irānas Revolucionārās gvardes vienību "Kudsas spēki", kuras uzdevums bija veicināt Irānas militārās intereses citās Tuvo Austrumu valstīs, vēsta raidorganizācija BBC.

Viņš Sīrijas karā atbalstīja Bašara al Asada režīmu, sadarbojās ar "Hezbollah" Libānā un irākiešu kaujiniekiem cīņā pret "Islāma valsti".

Soleimani tika uzskatīts par otro ietekmīgāko cilvēku Irānā pēc ajatollas Hamenei. 

Trampa administrācija apgalvo, ka Soleimani esot plānojis uzbrukumus amerikāņu diplomātiem un militāristiem.

Ģenerāļa meita Zeinaba Soleimani, uzrunājot sanākušos, solīja, ka viņas tēva nāve kļūs par "melno dienu ASV un to sabiedrotajai Izraēlai". "Tuvajos Austrumos esošo amerikāņu karavīru ģimenes savas dienas vadīs, gaidot savu bērnu nāvi," viņa paziņoja.

Komentāri (8)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu