ASV Kongress balsos par Trampa militāro pilnvaru ierobežošanu (12)

TVNET/LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AP/Scanpix

ASV kongresmeņi tuvāko dienu laikā balsos par kara pilnvaru rezolūciju, kuras mērķis ir kontrolēt prezidenta Donalda Trampa militāros rīkojumus pēc tam, kad viņš deva pavēli par augsta ranga Irānas ģenerāļa nogalināšanu Irākā, paziņoja Pārstāvju palātas spīkere Nensija Pelosi.

Demokrāte Pelosi vēstulē kolēģiem paziņojusi par plānu prezentēt un sasaukt balsojumu par rezolūciju, lai "ierobežotu prezidenta militāro rīcību attiecībā pret Irānu".

Viņa paskaidroja, ka plāna mērķis ir "atkārtoti apliecināt sen noteikto Kongresa atbildību pārraudzīt, gādājot, lai gadījumā, ja Kongress nenolemj citādāk, valdības militārais naidīgums pret Irānu beigtos 30 dienu laikā".

Pagājušajā nedēļā Tramps negaidīti deva rīkojumu nogalināt Irānas Revolucionārās gvardes vienības "Kudsas spēki" komandieri ģenerāli Kasemu Soleimani, kurš tiek uzskatīts par vienu no ietekmīgākajiem Irānas līderiem. Viņu nogalināja ASV bezpilota lidaparāta triecienā lidostā Bagdādē.

Pelosi uzsvēra, ka tāda rīcība apdraud gan ASV karavīrus, gan civiliedzīvotājus, jo "rada riskus par nopietnu saspīlējuma saasinājumu attiecībās ar Irānu".

Demokrāti ir sūdzējušies, ka Tramps rīkojās, nekonsultējoties ar augstākajām Kongresa amatpersonām,

tostarp Pelosi, un uzstājuši, ka tikai ASV Kongresam ir pilnvaras pieteikt karu.

"Kā Kongresa locekļiem mūsu galvenā atbildība ir gādāt par ASV iedzīvotāju drošību," savā vēstulē norādīja Pelosi.

"Tādēļ mēs bažījamies, ka valdība šādi rīkojas, nekonsultējoties ar Kongresu un neievērojot Konstitūcijā noteiktās Kongresa pilnvaras pieteikt karu," paudusi ASV parlamenta apakšpalātas spīkere.

Jau vēstīts, ka piektdien ASV raķešu triecienā pie Bagdādes lidostas tika nogalināti desmit cilvēki - pieci irākieši un pieci irāņi, arī Soleimani un Irākas militārā grupējuma "Hashed al Shaabi" ("Tautas mobilizācijas spēki") vadītāja vietnieks Abu Mahdi al Muhandiss. Šis trieciens bija vērsts pret Soleimani un tika īstenots pēc Trampa rīkojuma. Pēc trieciena Pentagons paziņoja, ka "Soleimani aktīvi izstrādāja plānus uzbrukt amerikāņu diplomātiem un karavīriem Irākā", kā arī, ka "Kudsas spēki" ir "atbildīgi par simtiem amerikāņu un koalīcijas karavīru nāvi un vēl tūkstošiem ievainošanu". Tostarp Savienotās Valstis vaino Soleimani, ka viņš apstiprinājis 31.decembrī notikušo proirānisko protestētāju uzbrukumu ASV vēstniecībai Bagdādē.

Irāna ir draudējusi atriebties par Soleimani nāvi.

Reaģējot uz Irānas paziņojumiem, Tramps ir saasinājis savu retoriku un paziņojis Kongresam, ka viņa ieraksti par Irānu sociālās saziņas vietnēs ir uzskatāmi par gaidāmās prezidenta rīcības paziņojumu deputātiem.

Komentāri (12)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu