Kaķis dieva vietā. Kāpēc ticīgajiem kaķi mēdz būt retāk nekā ateistiem? (7)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Guļošs kaķis
Guļošs kaķis Foto: TVNET

ASV zinātnieki nozīmīgā pētījumā atklājuši interesantu saikni starp dievnama apmeklēšanu un mājas kaķa audzināšanu, proti, tie cilvēki, kuriem pieder kaķis, baznīcu apmeklē retāk nekā baznīcā gājēji.

Šāda attiecība veidojusies daļēji tāpēc, ka ateisti kaķi mēdz uzskatīt par “dieva aizstājēju”, rakstīts pētījumā, kas publicēts zinātniskajā žurnālā “Scientific Study of Religion”.

Mājdzīvnieks kaut kādā veidā aizstāj tos labumus, ko sniedz dalība reliģiskā komūnā.

“Lai arī kaķa uzturēšana neprasa īpaši lielas pūles, tomēr mēs lielākoties tam pamatīgi kalpojam,” uzsvēra amerikāņu akadēmiķi.

Pētījumā, kurā piedalījās 2000 ASV iedzīvotāju, atklājās, ka tiem, kuri nekad nebija spēruši kāju dievnamā, pieder vidēji divi mājdzīvnieki, kamēr ticīgajiem pieder mazāk mājdzīvnieku attiecībā 2 pret 1,4.

Pētījumā arī rakstīts, ka starp kaķa uzturēšanu un dievkalpojumu apmeklējumu pastāv negatīva saikne, piebilstot, ka regulāriem baznīcas apmeklētājiem un pašiem konservatīvākajiem evaņģēlistiem ir mazāk mājdzīvnieku nekā neticīgajiem.

Oklahomas Universitātes profesors Semjuels Perijs paskaidroja, ka kaķus to saimnieki bieži vien uzskata par dieva aizstājējiem.

“Kaķi vēlas komunicēt ar savu saimnieku, tomēr tikai savtīgi - pēc saviem noteikumiem. Rezultātā mēs vienmēr vēlamies iegūt viņu uzmanību un baidāmies, ka kaķis būs ar mums neapmierināts. Tāpēc, lai arī kaķis neprasa daudz rūpju, mēs tomēr attopamies kalpojam tiem. Tādā ziņā kaķi ir ļoti dievišķas būtnes,” stāstīja Perijs.

Kaķis arī var kalpot kā socializēšanās aizstājējs, tāpēc cilvēkiem, kuri apmeklē baznīcu, kaķis nav vajadzīgs, lai aizstātu kontaktu ar cilvēkiem.

Rakstnieks un ateists Kristofers Hičenss savukārt ir teicis tā: “Iedod sunim ūdeni un ēdienu, un viņš domās, ka tu esi dievs; iedod to pašu kaķim un viņš padomās, ka viņš ir dievs.”

Komentāri (7)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu