Mistisko Ķīnas pneimoniju, visticamāk, izraisīja jauns koronavīruss

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP / Scanpix

Kopš 2019. gada decembra Ķīnas pilsētā Uhaņā reģistrēti jau 59 mistiska respiratorā vīrusa gadījumi. Tagad pneimonija tiek saistīta ar iepriekš neidentificētu koronavīrusu, kas savukārt ir saistīts ar nāvējošo SARS vīrusu.

Septiņi no saslimšanas gadījumiem ir ļoti smagi, bet viens no pacientiem, kuram jau iepriekš bija nopietnas veselības problēmas, ir miris.

Pasaules Veselības organizācija tikko arī paziņoja par pirmo saslimšanas gadījumu ārpus Ķīnas – tas ir kāds ceļotājs no Uhaņas, kas tagad atrodas Taizemē. Organizācija mudina pasaules valstis rūpīgāk uzraudzīt smagu, akūtu respiratoro infekciju gadījumus, tomēr nekādi ceļošanas ierobežojumi pagaidām netiek ieteikti. Diemžēl pagaidām neeksistē arī vakcīna vai īpaša ārstēšanas metode pret jauno vīrusu.

Jaunā koronavīrusa uzplaiksnījums ir saistīts ar Uhaņas tirgu, kurā tika tirgota gaļa un dzīvi dzīvnieki. Tagad tirgus ir slēgts. Pagaidām arī nav skaidrs, kā vīruss izplatās starp cilvēkiem, bet tiek uzskatīts, ka tas cēlies no dzīvniekiem.

Pēc pacientu analīzes zinātnieki noskaidroja, ka šis vīruss nav cieši saistīts ar kādu cilvēka vīrusu, kas tagad cirkulē pasaulē.

Uhaņas koronavīrusa uzplaiksnījums ir līdzīgs 2002. un 2003. gada SARS epidēmijai, kuras pamatā bija SARS-CoV koronavīruss. Slimības sākās Dienvidķīnā, un epidēmija ilga vairāk nekā deviņus mēnešus, parādoties 37 pasaules valstīs un inficējot 8098 cilvēkus, no kuriem 774 gāja bojā.

SARS-CoV izcelsme tika saistīta ar dažiem dzīvniekiem, to skaitā ar civetkaķiem un jenotsuņiem, kuru gaļa tika pārdota tirgū. Inficētajiem dzīvniekiem nebija simptomu.

Tālāki izmeklējumi SARS vīrusu saistīja ar sikspārņiem, kas tika atrasti Ķīnas alā. Zinātnieki uzskata, ka civetkaķi inficējās no sikspārņiem, bet vēlāk infekcija izplatījās tālāk ar tirgus starpniecību.

SARS nav parādījies pasaulē kopš 2003. gada un tiek uzskatīts, ka vīruss ir pilnībā izskausts. Jaunais Uhaņas koronavīruss nav SARS-CoV, bet ir līdzīgs SARS vīrusa sikspārņos priekštecim.

Koronavīrusi savu nosaukumu ieguvis no kroņa kontūrai līdzīgajiem veidojumiem uz vīrusa virsmas. Tā ir dažādu vīrusu kopa, kas inficē un izraisa slimības cilvēkiem un dažiem dzīvniekiem – arī cūkām un vistām.

Pagaidām nav zināms, kā jaunais Uhaņas koronavīruss nokļuva cilvēkos, kā arī – cik ļoti līdzīgs tas ir SARS vīrusam.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu