Mežaparkā plāno nojaukt arhitektūras pērli (17)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Ekrānuzņēmums no video

Mežaparka vidū, koku ielokā, jau vairākus gadus grausta stāvoklī atrodas 50. gados celtais izklaides parka komplekss. Patlaban tiek plānota vēsturiskās ēkas nojaukšana. Raidījums "4. studija" vēlas noskaidrot: vai šo ēku tiešām nav iespējams saglabāt?

Koka būve ar trīs izteiksmīgām arkām un izklaides laukumu ir tapusi 1949. - 1950. gadā. Kopš uzcelšanas ēka ir izmantota gan kā hipodroms, gan kā lunaparks, gan kā sporta bāze, gan kā slidotava. SIA "Rīgas meži" pārstāvis Edgars Vaikulis skaidro, ka šī ēka ir tapusi talkas ietvaros, kur rūpnīcu strādnieki paši uzcēla sporta bāzes barakas Mežaparka administrācijai. 

Universālās ēkas komplekss laika gaitā ir bijis pielāgots dažādām funkcijām, kas, iespējams, ir bijis iemesls, kādēļ šī ēka samērā ātri ir nolietojusies.

"Ēku kompleksā ir bijis arī zirgu stallis, kas iespaido ēkas pastāvēšanu. Es nedomāju, ka zirgu stalli kāds kārtīgi kopa. Tur var būt izpuvušas grīdas," stāsta koka ēku renovācijas centra "Koka Rīga" vadītājs Vladimirs Eihenbaums.

"Šīs ēkas faktiski ir stipri iztrupējušas un bojātas. Jau 2013. gadā, apstiprinot lokālplānojumu, šī teritorija kopā ar šīm ēkām tika atzīta par vidi degradējošu objektu un ēkas attiecīgi tika iekļautas grausta statusā," raidījumam atklāj Edgars Vaikulis. 

Lai gan ēku izdaiļo greznas koka arkas, šis objekts nav iekļauts arhitektoniski vērtīgo ēku sarakstā, tāpēc jau pavasarī šo konstrukciju tiek plānots nojaukt. Ņemot vērā faktu, ka jau šovasar norisināsies Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētki, atbrīvoto laukumu varēs pārveidot par autobusu novietni, bet senā ēka varētu apdraudēt jauniešus.  

"Gatavojot dokumentāciju nojaukšanai, ir iegūti vairāku ekspertu, tostarp Nacionālā kultūras mantojuma pārvaldes, atzinumi, kuros ēku komplekss atzīts par graustu.

Ja tas būtu kultūras piemineklis, tad, protams, par katru cenu būtu jāmēģina ēku saglābt. Taču, kā par daudziem objektiem mēdz teikt, labāk nojaukt, nekā uzbūvēt no jauna," raidījumam stāsta SIA "Rīgas meži" pārstāvis Edgars Vaikulis. 

Tajā pašā laikā Nacionālā kultūras mantojuma pārvalde šo lēmumu vērtē pretrunīgi - pagājušā gada maijā, atbildot uz SIA "Rīgas meži" jautājumu par desmit būvju nojaukšanas iespējām, pārvalde devusi uzziņu, ka vecā hipodroma centrālā celtne ir jāsaglabā un jāatjauno, bet blakus esošās mājas - jānojauc. "Ņemot vērā, ka šī ēka atrodas valsts nozīmes pieminekļa "Mežaparks" teritorijā, tad, protams, šie jautājumi ir jāsaskaņo ar Kultūras mantojuma pārvaldi. Mēs uzziņā esam aicinājuši vadīties pēc 2013. gadā izstrādātā lokālplānojuma bijušajai slidotavas teritorijai un esam aicinājuši atjaunot vēsturiskajā būvapjomā esošos centrālos vārtus un iespēju robežās izmantot citas vēsturiskās konstrukcijas un apdares materiālus, kas liecina par savu laiku," atklāj Nacionālā kultūras mantojuma pārvaldes Rīgas reģionālās nodaļas vadītājs Jānis Asaris. Uz pārvaldes pausto SIA "Rīgas meži" pārstāvis Edgars Vaikulis atbild, ka uzņēmuma rīcībā nav jaunas ekspertīzes, kas aicinātu saglabāt vēsturisko ēkas būvapjomu.

SIA "Rīgas meži", kā objekta apsaimniekotāji, ir pasūtījuši centrālās arkas 3D skanēšanu, lai tad, kad teritorijā tiks būvētas jaunas ēkas, senlaicīgās arkas būtu iespējams uzbūvēt tieši tādā pašā izskatā, kādā tās bijušas 50. gados. Nacionālā kultūras mantojuma pārvalde paliek pie sava - šo ēku nevajag nojaukt. Šīs pretrunas liek domāt, ka arī turpmāk par šīs ēkas likteni šķēpi tiks lauzti. Uzskatāms, ka nākotnē šī varētu būt jauna Mežaparka ieejas zona, kur atrastos sporta inventāra noma, ģērbtuves, kafejnīcas un administrācijas telpas. 

Komentāri (17)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu