Ieguvumus no fiziskām aktivitātēm drīz varētu satilpināt tabletē

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Sievietes jogas nodarbībā.
Sievietes jogas nodarbībā. Foto: Unsplash

Visiem zināms, ka nodarbošanās ar fiziskām aktivitātēm cilvēkam sniedz daudz laba, tomēr ko darīt, ja cilvēks ir pārāk slinks, lai regulāri nodarbotos ar sportu?

Esi bez bēdu – zinātniekiem izdevies identificēt proteīnu, kas, pēc viņu domām, reiz palīdzēs novērst muskuļu atrofiju senioriem un invalīdiem.

Kā rakstīts pētījumā, kas publicēts zinātniskajā žurnālā “Nature Communications”, pēc fiziskām aktivitātēm muskuļos izdalās proteīns sestrīns. Lai izpētītu šo proteīnu labāk, zinātnieki veica eksperimentus ar mušām un pelēm.

Zinātnieki izveidoja tādu kā “mušu skriešanas celiņu” un trenēja mušas trīs nedēļas. Pēc tam viņi salīdzināja spēju skriet un lidot normālām mušām ar tādām mušām, kas bija īpaši audzētas, lai tām neizstrādātos sestrīns.

“Mušas parasti var skriet sešas stundas. Normālām mušām skriešanas spēja ar laiku uzlabojās, bet tām mušām, kurām nebija sestrīna, treniņi skriešanas spēju neuzlaboja,” rakstīts pētījumā.

Pētījumā arī atklājās, ka mākslīga sestrīna līmeņa normālās mušās palielināšana līdz maksimumam padarīja tās spēcīgākas par tām mušām, kas tika trenētas.

Eksperimenti ar pelēm parādīja, ka tām pelēm, kurām nebija šā proteīna, neizdevās sasniegt tipiskos ieguvumus no fiziskām aktivitātēm.

“Mēs uzskatām, ka sestrīns spēj izslēgt vai ieslēgt dažādus vielmaiņas procesus, sniedzot ieguvumus no fiziskām aktivitātēm,” komentēja pētnieki.

Vēlāk zinātniekiem arī izdevās pierādīt, ka sestrīns var palīdzēt cilvēkiem, kuriem nekustīguma dēļ atrofējas muskuļi.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu