Ar eParaksta rīkiem varēs apliecināt e-Identitāti ES dalībvalstu e-pakalpojumu saņemšanai

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Zane Bitere / LETA

Ar eParaksta rīkiem varēs apliecināt e-Identitāti Eiropas Savienības (ES) dalībvalstu e-pakalpojumu saņemšanai, aģentūru LETA informēja Latvijas Valsts radio un televīzijas centra (LVRTC) Korporatīvās komunikācijas daļas vadītāja Vineta Sprugaine.

Viņa norādīja, ka pagājušā gada nogalē Eiropas Komisija ES oficiālajā vēstnesī publicēja Latvijas izziņoto nacionālo elektroniskās identifikācijas shēmu, kas nozīmē, ka visus eParaksta rīkus, kas nodrošina personas elektroniskās identitātes apliecināšanu - eID karte, mobilā lietotne "eParaksts mobile" un eParaksta karte, lietotāji varēs izmantot, lai piekļūtu valsts pārvaldes pakalpojumiem citās ES dalībvalstīs, kā arī lai saņemtu citu valstu komersantu pakalpojumus, kuriem nepieciešama identitātes apliecināšana augstākajā līmenī.

Pēc Sprugaines teiktā, eID karte, eParaksta karte un "eParaksts mobile" ir vienīgie Latvijā pieejamie e-identitātes apliecināšanas rīki, kas saņēmuši šāda līmeņa akreditāciju, turklāt Latvija ir kļuvusi par pirmo un patlaban vienīgo ES dalībvalsti, kas izstrādājusi e-Identitātes apliecināšanas rīku, kas ir no citiem datu nesējiem pilnībā neatkarīgs mobilais risinājums.

Tāpat Eiropas Komisija noteikusi, ka LVRTC ir šo elektroniskās identitātes pakalpojumu sniedzējs.

Sprugaine skaidroja, ka līdz ar Latvijas elektroniskās identifikācijas shēmas publicēšanu ir sācies pārejas periods, kura laikā ES dalībvalstīm jānodrošina, ka to iestāžu un organizāciju interneta vietnēs tiek integrēta iespēja apliecināt identitāti ar eParaksta rīkiem atbilstoši katras organizācijas noteiktam attālināti pieejamo pakalpojumu klāstam. 

Viņa piebilda, ka pārejas periods ilgs 12 mēnešus no izziņošanas brīža, tas nozīmē, ka no 2020.gada 20.decembra eParaksta lietotājiem jābūt iespējai saņemt e-pakalpojumus, izmantojot eParaksta rīkus, un dalībvalstu iestādes nevarēs atteikt attālinātu pakalpojumu saņemšanu.

LVRTC valdes priekšsēdētājs Edmunds Beļskis uzsvēra, ka līdz ar visu eParaksta rīku atzīšanu starptautiskā līmenī LVRTC eParaksta lietotājiem atvēris durvis e-pakalpojumu saņemšanai visā ES. 

"Darbības ārpus Latvijas robežām, kurām iepriekš bija nepieciešama klātienes vizīte un personu apliecinoša dokumenta uzrādīšana, nu būs iespējamas attālināti - ar eID karti vai eParakstu viedtālrunī! E-komercijas attīstība, uzņēmumu dibināšana, oficiālu darījumu kārtošana, studiju sākšana, nekustamā īpašuma iegāde un citas ikdienas situācijas, kurās nepieciešama personas identitātes apliecināšana visaugstākajā līmenī, nu kļūst daudz vienkāršākas arī pārrobežu komunikācijā," viņš norādīja.

LETA jau ziņoja, ka LVRTC apgrozījums 2018.gadā bija 17,252 miljoni eiro, bet peļņa - 4,430 miljoni eiro.

LVRTC ir galvenais radiofonijas un televīzijas programmu zemes apraides tīkla operators valstī. LVRTC pārvalda valstij piederošās mobilo sakaru operatora "Latvijas mobilais telefons" daļas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu