Jauns dokuments sargās Titānika vraka atdusas vietu (1)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Titāniks dodas savā pirmajā reisā.
Titāniks dodas savā pirmajā reisā. Foto: Public Domain

Lai sargātu Titānika vraku, starp ASV un Lielbritāniju noslēgts jauns līgums, kas regulē piekļuvi vēsturiskajai vietai, vēsta pasaules mediji.

Lielbritānijas amatpersonas jauno vienošanos par spēkā esošu padarīja, viesojoties Ziemeļīrijas pilsētā Belfāstā – vietā, kur tika izgatavots un 1912. gadā pirmo reizi jūrā palaists Titāniks.

Lielbritānija šo līgumu bija parakstījusi jau 2003. gadā, tomēr līdz šim brīdim ASV to nebija ratificējusi. Līguma noteikumi paredz, ka abām valstīm ir tiesības piešķirt vai liegt pieeju vrakam, kā arī uzraudzīt artefaktu savākšanu no tā.

Ņemot vērā, ka tie ir starptautiskie ūdeņi, vraku iepriekš aizsargāja tikai Apvienoto Nāciju Organizācijas Pasaules mantojuma saraksta noteikumi.

“Šī nozīmīgā vienošanās ar ASV, lai aizsargātu Titānika vraku, nozīmē, ka pret to tagad izturēsies ar tādu uzmanību un cieņu, kādu ir pelnījusi vieta, kur bojā gāja 1500 cilvēku,” rakstīts Lielbritānijas valdības paziņojumā.

1912. gada aprīlī Titāniks atstāja Sauthemptonas ostu, lai dotos uz Ņujorku, tomēr pēc piecām dienām ceļā sadūrās ar aisbergu un nogrima. Vraku izdevās atrast tikai 1985. gadā, un kopš tā laika privāta kompānija ar ekskluzīvu licenci no vraka savākusi tūkstošiem artefaktu.

Gadiem ilgi Lielbritānija, ASV un citas nācijas centās izdomāt permanentu veidu, kā aizsargāt vraku. Lielbritānija cer, ka viņiem izdosies pārliecināt arī Kanādu un Franciju, lai tās paraksta šo vienošanos.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu