Kačiņskis: Krievijai tāpat kā Vācijai jāizmaksā kompensācija Polijai (95)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Polijas ekspremjers Jaroslavs Kačiņskis
Polijas ekspremjers Jaroslavs Kačiņskis Foto: Reuters/ScanPix

Polijā valdošās partijas “Likums un taisnīgums”  līderis Jaroslavs Kačiņskis paziņojis, ka Krievijai tieši tāpat kā Vācijai būtu jāizmaksā kompensācija Polijai par Otrā pasaules kara laikā nodarīto kaitējumu.

Intervijā laikrakstam “Bild” 70 gadus vecais bijušais premjers Kačiņskis sacīja, ka kara laikā visi Polijas ceļi, tās ekonomika, rūpnīcas un kultūras vērtības tika iznīcinātas. Polija vēlas piedzīt no Vācijas $850 miljardus, bet pretenzijas pret Krieviju pagaidām vēl nav oficiāli noformulētas.

“Vāciju un Krieviju nevar salīdzināt. Berlīnē ir demokrātiski ievēlēta valdība, tur darbojas likumi un morāle. Par Krieviju gan tā nevar teikt. Jums taisnība: arī Krievijai jāmaksā! Bet es neticu, ka mūsu paaudze piedzīvos tos laikus, kad Maskava apzināsies savu atbildību”, - intervijā “Bild” paziņojis Kačiņskis.

Viņš arī noraida Putina apsūdzības Polijai, ka tieši tā kopā ar Vāciju izraisīja Otro pasaules karu. Kačinskis uzsver, ka šādā veidā Putins mēģina novērst uzmanību no pašas Maskavas atbildības, taču visiem ir zināms, ka Staļina Padomju Savienība 1939.gada 17.septembrī uzbruka Polijai. Tie bija padomju karavīri un NKVD virsnieki, kuri 1940.gadā Katiņā un arī vairākās citās vietās noslepkavoja vairākus simtus tūkstošus poļu virsnieku. Tomēr Polija kā upuris un Krievija kā nodarījuma vaininieks nav Putinam tīkams lomu sadalījums, tādēļ viņš grib pārrakstīt vēsturi.

“Neaizmirstiet to, ka tieši Putins 2005.gada 4.novembrī svinēja Polijas cīņas par Maskavas Kremli apspiešanas gadadienu 1612.gadā. Putins ļaunprātīgi izmanto vēstures faktus savā politikā”, intervijā norāda Kačiņskis.

Iepriekš Polijas prezidents Andžejs Duda paziņoja, ka jautājums par reparācijām no Vācijas par zaudējumiem, kas nodarīti Otrajā pasaules karā, vēl joprojām ir atklāts. Vācijas valdība jau vairākkārt uzsvērusi, ka negatavojas neko maksāt Polijai, jo Berlīne jau ir izmaksājusi ievērojamas reparācijas Polijai 1953.gadā. Pagājušā gada maijā Polijas parlamenta militāro reparāciju darba grupas vadītājs Arkadiuš Mularčiks izteicās, ka Otrajā pasaules karā Polijai nodarīti materiālie zaudējumi vairāk nekā  $1 triljona apmērā.

Komentāri (95)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu