Gutērrešs: ANO ir uzticīga Izraēlas un palestīniešu konflikta risinājumam saskaņā ar 1967 gada robežām (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X

Komentējot ASV prezidenta Donalda Trampa Tuvo Austrumu miera plānu, ANO ģenerālsekretārs Antoniu Gutērrešs otrdien paziņojis, ka Apvienotās Nācijas joprojām atbalsta palestīniešu un izraēliešu konflikta risinājumu saskaņā ar ANO rezolūcijām, starptautiskajām tiesībām un divpusējiem līgumiem.

Viņš piebildis, ka ANO joprojām ir uzticīga idejai par divām valstīm, kas "kas dzīvo plecu pie pleca mierā un drošībā atzītās robežā, pamatojoties uz robežām, kas pastāvējušas pirms 1967.gada".

Turpretī otrdien atklātībai nodotais Trampa miera plāns paredz Palestīnas valsts izveidošanu ar galvaspilsētu Austrumjeruzalemē, vienlaikus atzīstot Izraēlas suverenitāti pār lielāko ebreju apmetņu teritorijām okupētajā Rietumkrastā.

Šo plānu jau nekavējoties noraidījis gan palestīniešu pašpārvaldes prezidents Mahmuds Abass, gan radikālais palestīniešu islāmistu grupējums "Hamas", kas kontrolē Gazas joslu.

"Apvienoto Nāciju pozīciju divu valstu risinājuma jautājumā gadiem nosaka atbilstošas Drošības padomes un Ģenerālās asamblejas rezolūcijas, kas sekretariātam ir saistošas," norādījis Gutērreša pārstāvis Stefans Dujaričs.

ANO rezolūcijās ebreju apmetnes okupētajā Rietumkrastā tiek atzītas par nelikumīgām un ietverta prasība risinājumu balstīt 1967.gadarobežās, nepieciešamības gadījumā vienojoties par zemju apmaiņu.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu