Beļģijas tiesa eitanāzijas lietā attaisno trīs ārstus (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Apsūdzētais ārsts ar advokāti dodas uz tiesas sēdi.
Apsūdzētais ārsts ar advokāti dodas uz tiesas sēdi. Foto: BENOIT DOPPAGNE / AFP

Beļģijas tiesa piektdien attaisnojusi trīs ārstus apsūdzībās par slepkavību skandalozā lietā, kas tiek uztverta kā pārbaudījums Beļģijas eitanāzijas likumiem.

Trīs ārsti bija iesaistīti 38 gadus vecās Tīnes Neisas eitanāzijā. Sievietei bija garīga rakstura problēmas, un viņa mira 2010.gadā.

Sievietes ģimene iesūdzēja ārstus tiesā, apgalvojot, ka eitanāziju nedrīkstēja veikt, jo Neisas garīgais stāvoklis nebija bezcerīgs un ārstēšana vēl bija iespējama.

Sieviete gadiem ilgi bija cīnījusies ar psihiatriskām problēmām un vairākkārt mēģinājusi izdarīt pašnāvību.

"Tas ir tāds atvieglojums. Tas bijis ar mums desmit gadus," medijiem sacīja psihiatre Līve Tīenpo, kas ir viena no attaisnotajiem ārstiem.

Zvērinātajiem bija nepieciešamas 12 stundas sprieduma pieņemšanai, un, kad viņi piektdien to nolasīja, tiesas zālē izskanēja skaļi aplausi.

Beļģija ir viena no nedaudzajām valstīm, kurā ir legalizēta eitanāzija, un viena no divām valstīm, kas atļauj veikt eitanāziju cilvēkiem ar garīgām slimībām.

Vidēji gadā Beļģijā eitanāzija tiek veikta 2000 nedziedināmi slimu cilvēku, tomēr tikai retos gadījumos tas tiek atļauts psihiatrisku slimību dēļ.

"Tas ir atvieglojums visiem ārstiem, kuri ir veikuši šādus smagus uzdevumus," sacīja aizstāvības advokāts, norādot, ka gadījumā, ja zvērinātie būtu pieņēmuši pretēju lēmumu, daudziem ārstiem būtu lielas problēmas. Viņaprāt, tādā gadījumā tikai pavisam nedaudzi mediķi būtu gatavi iesaistīties eitanāzijas procesā, ja viņiem par to var tikt izvirzītas apsūdzības slepkavībā.

Lai gan tiesas procesā atklājās nepilnības citu ārstu veiktajās procedūrās un nepilnības likumā, tiesa beigās aizstāvēja prakses principus.

"Cilvēki turpinās turēties pie tiesībām uz cienīgu nāvi, kad nāve ir neizbēgama," sacīja Tīenpo.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu