Ko darīt, ja pazaudētas auto atslēgas? (2)

TVNET Auto
CopyLinkedIn Draugiem X
Automašīnas atslēgas
Automašīnas atslēgas Foto: Publicitātes foto

Laiki, kad automašīnas atslēgas varēja vienkārši pievīlēt, ir garām. Jo jaunāks auto modelis, jo komplicētāka atslēga un attiecīgi lielākas nepatikšanas neuzmanīgam īpašniekam, atslēgu nozaudējot. 

Šādi gadījumi gan ir reti, tomēr notiek, tādēļ vērtīgi būs zināt, kā šādā gadījumā rīkoties, un par to stāsta Mercedes-Benz AG un Daimler Truck AG ģenerālpārstāvja Latvijā SIA “Domenikss” tehniskais direktors Normunds Tarkšs.

Pirmais solis – ceļš uz servisu un pazaudētās atslēgas bloķēšana

Tāpat kā jebkuras atslēgas, arī automašīnu atslēgas ir dažādas. Jo vecāks auto, jo vienkāršākas.

“Tas, cik lieli sarežģījumi jūsu ikdienā gaidāmi, pazaudējot auto atslēgas, ir atkarīgs no spēkrata vecuma. Ja auto ir vecāks par trim gadiem, visticamāk, jums ir jānospiež podziņa, lai ieslēgtu vai izslēgtu signalizāciju un atvērtu durvis. Ar šo atslēgu ir vienkāršāk – pietiek servisā nobloķēt veco un pasūtīt jaunu, kas jau uzreiz būs savienota ar konkrēto automašīnu,” stāsta Tarkšs.

Sarežģītāk ir ar tā saucamajām Keyless go jeb bezkontakta atslēgām, ar kurām ir aprīkota lielākā daļa jaunākās paaudzes automašīnu. Šīs breloka tipa atslēgas apvieno gan signalizācijas ieslēgšanu un izslēgšanu, gan durvju atvēršanu un motora iedarbināšanu.

Keyless go saglabā informāciju par automašīnu, un tiklīdz atslēga parādās auto uztveršanas zonā, tas atpazīst atslēgu un visas vajadzīgās darbības paveic pats. Ja šāda atslēga pazūd, vienīgā iespēja ir nogādāt auto pie dīlera, 

kurš ziņo rūpnīcai un tālāk rīkojas saskaņā ar ražotāja instrukcijām. Citiem vārdiem sakot, šādā gadījumā pirmais ir ceļš uz servisu un pazaudētās atslēgas bloķēšana.

Durvis ciet, atslēgas nav – kā rīkoties?

Jārēķinās, ka paša spēkiem, nesabojājot auto, atvērt slēgtas durvis bez atslēgas praktiski nav iespējams. Tāpēc būtu ieteicams sazināties ar oficiālo dīleri par tehniskās palīdzības sniegšanu. Ja dīleris nespēj nogādāt auto servisā, tam noteikti ir sadarbības partneri. Vēl viens variants ir autoevakuators, bet, ja situācija ir pavisam sāpīga un, piemēram, apstāšanās “zaļajā pieturā” beidzas ar pazaudētu atslēgu un mašīnā ieslēgtu telefonu, jāatrod izpalīdzīgi ceļu satiksmes dalībnieki, kas var, piemēram, aizdot telefonu un sazvanīt dīlera centru, izvairoties no palīdzības meklēšanas tā dēvētajā “pelēko servisu” segmentā. 

Jā vai nē atslēgas dublikātam?

Ja autovadītājs ir bijis apdomīgs un atslēgas dublikātu pasūtījis laikus vai arī grasās to darīt pēc atslēgu nozaudēšanas, pienācīgi jāizvērtē riski.

Proti, ja laivotājam atslēga izslīdējusi no bikšu kabatas un nogrimusi ezera dzelmē, dublikātu var lietot bez bažām.

Savukārt, ja nav zināms, kur un kādos apstākļos atslēgas pazudušas, labāk pie dīlera pasūtīt pilnīgi jaunas atslēgas, vienlaikus pārprogrammējot auto. Vecās atslēgas šādā gadījumā nedarbosies.

Ar ko jārēķinās, pasūtot jaunu atslēgu?

Jaunu atslēgu izgatavošana maksā 200 - 300 eiro, un parasti piegādes laiks ir līdz divām nedēļām, norāda Tarkšs.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Nepalaid garām!
Uz augšu