Saules paneļi drīz varētu ražot elektrību arī naktī (3)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Saules paneļi
Saules paneļi Foto: Pixabay

Jaunā pētījumā zinātnieki skaidro, kā saules paneļi jau pavisam drīz enerģiju varētu ražot arī naktī.

Lai arī cik noderīgas būtu pašreizējās saules paneļu tehnoloģijas pārejā uz atjaunojamo enerģiju, tomēr tām ir viens mīnuss – tās nevar ražot enerģiju naktī. Tomēr tagad jaunā pētījumā zinātnieki paziņojuši, ka varētu būt iespējams radīt saules paneļus, kas darbojas cauru diennakti.

Optimālos apstākļos šie īpaši izveidotie paneļi varētu saražot ceturto daļu no dienā saražotā enerģijas daudzuma.

Lai to paveiktu, nepieciešams izmantot termoradioaktīvos elementus, kas ražo enerģiju, pateicoties tā saucamajai radioaktīvajai atdzišanai, kad, infrasarkanajam vai siltuma starojumam atstājot elementus, rodas neliels daudzums enerģijas.

Termoradioaktīvie elementi jau tiek pārbaudīti praksē, lai, piemēram, lieko siltumu, kas rodas dzinēja darbības rezultātā, pārvērstu izmantojamā enerģijā.

Nakts saules paneļu gadījumā šādu elementu pavēršana pret vēsajām un naksnīgajām debesīm varētu būt risinājums.

Foto: Tristan Deppe/Jeremy Munday

“Mēs spriedām, kas būtu, ja mēs paņemtu vienu no šīm ierīcēm, novietotu siltā vietā un pavērstu pret debesīm,” stāstīja inženieris Džeremijs Mandejs.

Lai sasniegtu vajadzīgo efektu ar infrasarkano starojumu, zinātniekiem bija nepieciešami cita veida materiāli nekā parastajiem saules paneļiem, kas fokusējas uz redzamo gaismu.

Nākamais solis ir izdomāt materiālu un elektronikas miksli, kas vajadzīgs, lai šāds panelis būtu efektīvs.

“Parasta saules paneļa elementi ražo enerģiju, absorbējot saules gaismu. Jaunajās ierīcēs savukārt gaisma un siltums izdalās no elementiem, arī ražojot nelielu daudzumu enerģijas. Vienkārši ir nepieciešams izmantot citus materiālus, jo fizika ir viena un tā pati,” skaidroja Mandejs.

Pagājušajā gadā mēs novērojām eksperimentālu sistēmu, ko uzstādīja Stenforda Universitātes studenti. Lai ražotu enerģiju, šī sistēma arī balstījās uz siltuma atšķirībām starp nakts debesīm un Zemi.

Pētījums publicēts zinātniskajā žurnālā “ACS Photonics”.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu