Saeima konceptuāli atbalsta jaunu kārtību, kas attieksies uz ārvalstīs nopelnītajām pensijām (54)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Pixabay

Saeima ceturtdien pirmajā lasījumā atbalstīja grozījumus likumā "Par iedzīvotāju ienākuma nodokli", paredzot noteikt neapliekamā minimuma apmēru un tā piemērošanas kārtību ārvalstīs gūtajam vecuma pensijas ienākumam remigrējušam diasporas loceklim, kuram piešķirta pensija atbilstoši ārvalstu normatīvajiem aktiem.

Pašreiz likums paredz, ka pensionāra neapliekamais minimums 2019.gadā ir 3240 eiro gadā, 2020.gadā - 3600 eiro gadā, bet 2021.gadā - 3960 eiro gadā.

Pensionāra neapliekamo minimumu piemēro personām, kas saņem pensiju saskaņā ar likumu "Par valsts pensijām" vai izdienas pensiju, vai speciālo valsts pensiju atbilstoši Latvijas normatīvajiem aktiem, vai pensiju atbilstoši ārvalstu normatīvajiem aktiem, vai kurai ir noslēgts mūža pensijas apdrošināšanas līgums. Pensionāra (nevis pensijas) neapliekamais minimums tika noteikts ar mērķi, lai gadījumos, ja pensionāra pensija nesasniedz neapliekamā minimuma apmēru, tas atlikušo neapliekamā minimuma daļu varētu piemērot cita veida ienākumiem (piemēram, algota darba, saimnieciskās darbības).

Valstīs, kurās pensiju ar iedzīvotāju ienākuma nodokli apliek, piemēro attiecīgajā valstī noteikto neapliekamo minimumu, tomēr jāņem arī vērā, ka ES dalībvalstīs noteiktie neapliekamie minimumi ir ļoti atšķirīgi un te nepastāv vienotas tendences. Piemēram, ir valstis, kurās pensionāriem piemēro vispārējo neapliekamo minimumu, savukārt citās valstīs pensionāriem piemēro īpašu, palielinātu, neapliekamo minimumu. Ir arī valstis, kurās tiek piemēroti papildu atvieglojumi atkarībā no nodokļu maksātāju vecuma.

Likumprojekta mērķis ir veicināt pirmspensijas vecuma diasporas locekļu atgriešanos Latvijā, tādējādi cenšoties nodrošināt vismaz 1000 remigrējušu personu atgriešanos gadā.

Likumprojekts paredz, ka remigrējuša diasporas locekļa no ārvalstīm saņemtajam vecuma pensijas ienākumam var piemērot ārvalsts pensijas neapliekamā minimuma noteikšanas kārtību, tikai tad, ja izpildās visi turpmāk minētie nosacījumi - pirms kļūšanas par Latvijas rezidentu persona pēdējo 60 mēnešu laikā nav bijusi Latvijas rezidents, persona ir pieteikusies Valsts ieņēmumu dienestā (VID), ka tā vēlas izmantot remigrējuša diasporas locekļa ārvalsts pensijas neapliekamo minimumu, VID iesniegta atbilstošā dokumentācija, ir sasniegts noteiktais vecums.

Komentāri (54)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu