Feldmans: jāizstrādā jauns Rīgas domes atlaišanas likumprojekts (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Jaunās konservatīvās partijas valdes loceklis Krišjānis Feldmans atbild uz žurnālistu jautājumiem pēc tikšanās ar Valsts prezidentu Rīgas pilī.
Jaunās konservatīvās partijas valdes loceklis Krišjānis Feldmans atbild uz žurnālistu jautājumiem pēc tikšanās ar Valsts prezidentu Rīgas pilī. Foto: Ieva Leiniša/LETA

Lai izvairītos no iegansta došanas opozīcijai vērsties Satversmes tiesā vai citādi apstrīdēt Rīgas domes atlaišanu, būtu jāizstrādā jauns Rīgas domes atlaišanas likumprojekts, uzskata Jaunās konservatīvās partijas (JKP) Saeimas frakcijas priekšsēdētājas vietnieks Krišjānis Feldmans.

Feldmans pauda, ka dažādos veidos papildinātiem likumprojektiem ir risks nonākt Satversmes tiesā, tāpēc juristiem jautājumā par to, kā rīkoties attiecībā uz jaunajiem apstākļiem Rīgas domes atlaišanas lietā, būtu intensīvāk jāanalizē iespējamās rīcības un to sekas.

Deputāts atgādināja, ka parlaments cenšas pieturēties pie likumprojektu anotācijas, to izskatīšanas gaitā ļoti nesagrozot saturu un sākotnējo grozījumu mērķi. 

"Tīri teorētiski iespējams iesniegt priekšlikumu likuma tekstu pilnībā dzēst un manīt, taču vienlaikus pastāv aizliegums grozīt likumu anotāciju," pauda politiķis.

Viņaprāt, trīs galvaspilsētas domes sēžu nenotikšana ir elegants, vienkāršs un visiem acīmredzams iemesls un situācijas atspoguļojums Rīgas domē, kas parāda, tā nav rīcībspējīga.

Deputāta ieskatā, nav nepieciešamības veikt "sarežģītus juridiskus kalambūrus", mēģinot papildināt jau esošu likumprojektu. "Ņemot vērā iepriekšējo pieredzi likumdošanas darbā, jo īpaši ņemot par piemēru ostu jautājumu, redzams, ka ļoti dinamiskā veidā var atrisināt lietas ar jaunu likumprojektu," atgādināja Feldmans.

"Man liekas, ka var vienkārši ātri uzrakstīt konstatētos faktus, iesniegt jaunu likumprojektu, to pasludinot par steidzamu," rosināja deputāts.

Viņaprāt, tas ļautu izvairīties no opozīcijas mēģinājumiem paildzināt Rīgas domes atlaišanas procesu. "Opozīcija grib visādas korupcijas taisīt. Viņi grib procesu vilcināt, meklēt ieganstus, kur tērēt nodokļu maksātāju naudu visādām parakstu vākšanām. Mums jāizvairās no ieganstu radīšanas," teica parlamentārietis.

Feldmans uzskata, ka no jauna radītu likumprojektu iespējams izskatīt un pieņemt pat vienā dienā un, iespējams, tas būtu jādara vēl pirms esošā likumprojekta izskatīšanas.

"Nesaprotu, kur [vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministram Jurim] Pūcem ir iemesls turpināt iepriekšējo likumprojektu. Par to taču ir bijis tik daudz strīdu. Domi var atlaist ātrāk bez tā. Vai viņš grib kaut ko pierādīt?" retoriski vaicāja politiķis.

Kā ziņots, trešo reizi pēc kārtas nenodrošinot kvorumu sēdes norisei, Rīgas domes deputāti ir radījuši tiesisku pamatu Saeimai lemt par domes atlaišanu.

Saskaņā ar likumu "Par pašvaldībām", trīs pēc kārtas nenotikušas sēdes ir viens no iemesliem, kas Saeimas deputātiem dod iespēju lemt par konkrētās pašvaldības domes atlaišanu.

Saeimā pašlaik izskatīšanā ir likumprojekts, kas paredz Rīgas domi atlaist, ņemot vērā tās nespēju veikt vienu no tās autonomajām funkcijām - sadzīves atkritumu apsaimniekošanu. Rīgas dome nepiekrīt tai izvirzītajiem pārmetumiem.

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija rosinās papildināt Saeimā jau konceptuāli atbalstīto Rīgas domes atlaišanas likumprojektu saistībā ar kvoruma trūkumu trīs sēdēs pēc kārtas, šodien žurnālistiem pastāstīja Pūce.

VARAM attiecīgo priekšlikumu šodien iesniegs Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijai. Pūce norādīja, ka saskaņā ar Saeimas Kārtības rulli pēc priekšlikumu iesniegšanas termiņa beigām VARAM vairs nevar virzīt savus priekšlikumus, taču par attiecīgā priekšlikuma virzīšanu un atbalstīšanu var lemt pati komisija.

Par Rīgas domes atlaišanas likumprojektu atbildīgā Budžeta komisija uz sēdi varētu sanākt jau nākamajā nedēļā, lai lemtu par esošā likumprojekta un tā ietekmes ziņojuma papildināšanu ar jaunajiem apstākļiem. Paredzēts, ka jautājums par Rīgas domes atlaišanu Saeimas plenārsēdē arī varētu nonākt jau nākamajā nedēļā.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu