Dīvainā Černobiļas sēne, kas “ēd” radiāciju (8)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Radiotrofiskā sēne "cryptococcus neoformans"
Radiotrofiskā sēne "cryptococcus neoformans" Foto: Wikimedia Commons

Zinātnieki atklājuši, ka Černobiļas teritorijā augošās sēnes patiesībā var “apēst” radiāciju. Gaidāmajā pētījumā zinātnieki aprakstīs rezultātus, kas radīsies pēc sēņu audzēšanas uz Starptautiskās kosmosa stacijas klāja.

Zinātnieki par šādas sēnes eksistenci un citiem līdzīgiem ekstremofiliem organismiem, kas spēj baroties no radiācijas, zina jau kopš 2007. gada. Zinātniskajā žurnālā “Nature” 2007. gadā rakstīts, ka šīs sēnes augot tiecas pretī visradioaktīvākajām vietā, līdzīgi kā parasti augi tiecas pretī Saulei.

Kā šīs sēnes apstrādā radiāciju? Pateicoties tam, ka šīm sēnēm ir neskaitāmi ļoti tumši melanīna pigmenti, kas absorbē radiāciju, tā spēj pārstrādāt to enerģijā. Zinātnieki uzskata, ka šo mehānismu varētu izmantot, lai izgatavotu substances, kas bloķē radiāciju un pārvērš to par enerģiju.

Černobiļa ir īpaši bīstama vieta, kur joprojām valda ekstrēms radiācijas līmenis, kas apdraud katru, kurš nonāk tur. Tieši tāpēc tāda tērpa izstrāde, kas pilnībā bloķētu radiāciju, varētu būt risinājums daudzām problēmām.

Tomēr radiācijas bloķēšana nav vienīgais ieguvums, ko mēs iegūtu, ja spētu attīstīt šādas tehnoloģijas. Pasaulē ir daudzas ierīces, kas droši izmanto radiāciju, tāpēc, ja izdomātu veidu, kā daļu no šīs radiācijas pārvērst enerģijā, tad šīs ierīces kļūtu pašpietiekamas.

Tagad NASA plāno šīs sēnes nogādāt uz Starptautiskās kosmosa stacijas klāja, lai novērotu, tās kosmosa radioaktīvajā vidē. Šis pētījums varētu būt ļoti nozīmīgs nākotnes astronautiem, jo kosmiskā radiācija pašlaik ir viens no lielākajiem draudiem atklātā kosmosā.

Komentāri (8)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu