NASA atjaunojusi sakarus ar starpzvaigžņu telpā esošo “Voyager 2” (4)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP/SCANPIX

Ar pārsteidzošu tālvadības inženieriju NASA ir salabojusi vienu no varenākajiem pētniekiem cilvēces vēsturē. Zonde “Voyager 2”, kas atrodas 13,5 miljardu kilometru attālumā no Zemes, atkal ir darba kārtībā un turpina savu misiju starpzvaigžņu telpā.

Trešdien, 5. februārī, NASA “Voyager” tvitera kontā ierakstīja, ka “Voyager 2” ir ne vien stabils, bet pat turpina pildīt savu zinātnisko misiju.

“Mans dvīnis atkal vāc zinātniskos datus, un “@NASAJPL” komanda pēc īsas tā izslēgšanās novērtē instrumentu stāvokli,” rakstīts tviterī.

“Voyager 2” ir zondes “Voyager 1” dvīņumāsa. Vairāk nekā 40 gadu laikā tās abas ir šķērsojušas Saules sistēmu un tagad atrodas starpzvaigžņu telpā. Kopā tās ir spējušas mainīt mūsu sapratni par Saules sistēmu un pašlaik sniedz bezprecedenta informāciju par starpzvaigžņu telpu.

Paziņojumā NASA apstiprināja, ka zonde ir atsākusi darbu.

“Misijas operatori ziņo, ka “Voyager 2” turpina būt stabils, kā arī to, ka komunikācija starp Zemi un zondi ir laba,” rakstīts paziņojumā.

Kas notika ar “Voyager 2”?

Problēmas zondei sākās 28. janvārī, kad tā negaidīti un nezināmu iemeslu dēļ izslēdzās. Kā toreiz ziņoja izdevums “Inverse”, “Voyager 2” izslēdzās tieši pirms tā ieplānotā manevra, kura laikā zonde rotē par 360 grādiem, lai kalibrētu vienu no instrumentiem uz tās borta.

Foto: Reuters/ScanPix

Tomēr zonde šo manevru neveica, kā rezultātā divas tās sistēmas, kas abas patērē ļoti daudz enerģijas, darbojās reizē. Tāpēc zonde patērēja pārāk daudz enerģijas rezervju, kas iedarbināja aizsardzības programmu, kas savukārt izslēdza zondi, lai saglabātu enerģiju.

Tiesa, NASA vēl nav oficiāli apstiprinājusi, vai tieši tas bija īstais iemesls, kāpēc zonde izslēdzās. Tikai laiks pavēstīs to, kas notika patiesībā.

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu