Izraēlas ekspremjers Olmerts atbalsta palestīniešu līderi Abasu

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Ehuds Olmerts.
Ehuds Olmerts. Foto: EPA/AFI

Bijušais Izraēlas premjerministrs Ehuds Olmerts otrdien nosauca palestīniešu pašpārvaldes prezidentu Mahmudu Abasu par partneri mieram, noraidot tagadējā premjera Benjamina Netanjahu valdības centienus neņemt Abasu vērā.

Centriskais politiķis Olmerts, kurš bija premjerministra amatā pirms Netanjahu, no 2006. līdz 2009.gadam, tikās ar Abasu Ņujorkā dažas stundas pēc tam, kad palestīniešu līderis savā runā ANO Drošības padomē noraidīja ASV prezidenta Donalda Trampa administrācijas piedāvāto Tuvo Austrumu miera plānu.

Olmerts nekritizēja šo plānu, kas ir izteikti labvēlīgs Izraēlai un paredz tai iespēju anektēt 30% okupēto Rietumkrasta teritoriju, bet sacīja, ka jebkurās miera sarunās nākotnē ir jāiesaista Abass, kurš tiek uzskatīts par mērenu politiķi.

"Viņš ir miera cilvēks, viņš ir pret teroru, un tāpēc viņš ir vienīgais partneris, ar kuru mēs varam runāt," Olmerts sacīja reportieriem, stāvot blakus Abasam.

"Tam būs vajadzīgs laiks, bet šīs sarunas notiks, un Izraēlas partneris šīm sarunām būs Mahmuds Abass - palestīniešu pašpārvaldes prezidents," teica Olmerts.

"Kurš būs partneris Izraēlas pusē? Mēs to uzzināsim vēlāk šogad," sacīja Olmerts, norādot uz Netanjahu politiskajām problēmām.

Abass, kurš 2005.gadā kļuva par pašpārvaldes prezidentu pēc Jasira Arafata, nosauca Olmertu par "savu dārgo draugu" un sacīja, ka grib "sniegt savu roku Izraēlas tautai".

"Mēs gribam sasniegt mieru ar mierīgiem līdzekļiem un sarunām," teica Abass. "Ļaujiet man atkārtot - mēs esam pret vardarbību un to negribam."

Izraēlas vēstnieks ANO Danijs Danons bija brīdinājis Olmertu netikties ar Abasu, kuru Netanjahu valdība apsūdz palestīniešu kūdīšanā uz nemieriem.

Danons Drošības padomei paziņoja, ka palestīniešiem ir vajadzīgs jauns līderis, jo Abass nespēj apsvērt "reālistiskos" Trampa priekšlikumus.

Olmerts "atbalsta diplomātisku terorismu pret Izraēlu. Tas ir apkaunojoši," teica Danons pēc Olmerta tikšanās ar Abasu.

Olmerts, kurš pēc premjera amata atstāšanas bija pavadījis 16 mēnešus cietumā par apsūdzībām korupcijā, ir tuvs Netanjahu centriskajam sāncensim Benijam Gancam, bet noliedza, ka viņš runātu Ganca vārdā.

Olmerts, kurš ir bijušais Netanjahu partijas "Likud" biedrs, tomēr pauda pārliecību, ka Izraēlas labējie nevarēs izveidot valdību. "Izraēliešu vairākums nav labējo pusē, kas atsakās no sarunām un pieprasa teritoriju aneksiju," sacīja Olmerts. 

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu