Vai jaunais koronavīruss izplatās pa kanalizācijas caurulēm? (7)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters/ScanPix

Ar jauno koronavīrusu sasirguši divi kādas Honkongas dzīvojamās mājas iedzīvotāji, par spīti tam, ka viņi dzīvo dažādos stāvos. Tas liek domāt, ka vīruss var izplatīties arī pa kanalizācijas caurulēm.

11. februārī tika paziņots, ka ir evakuēta kāda Honkongas dzīvojamā ēka, kurā mitinās vairāk nekā 100 cilvēku. Tas paveikts pēc tam, kad ēkā ar jauno koronavīrusu saslimuši divi cilvēki. Otrais slimības upuris bija kāda 62 gadus veca kundze, kas dzīvoja desmit stāvus zem pirmā sasirgušā cilvēka. Tas lika domāt, ka jaunais koronavīruss, ko tagad dēvē par COVID-19, var izplatīties pa kanalizācijas caurulēm. Sievietes vannasistabā tika atrasta arī bojāta caurule, rakstīts izdevumā “The New York Times”.

Eksperti joprojām cenšas noskaidrot veidu, kā tieši šis vīruss tika nodots no viena cilvēka otram. Tiesa, vēsturē ir bijis vismaz viens gadījums, kad koronavīruss ir izplatījies pa kanalizācijas caurulēm.

2003. gadā SARS uzliesmojuma laikā, ko arī izraisīja koronavīruss, eksperti atklāja, ka slimība kādā Honkongas dzīvokļu ēkā izplatījusies bojātas kanalizācijas sistēmas dēļ. Tas notika tāpēc, ka SARS koronavīruss varēja nokļūt cilvēka izkārnījumos, bet pēc tam kanalizācijā. Notekūdeņi parasti nenonāk saskarē ar cilvēku, tomēr, ja caurules ir bojātas, cilvēks var ar tiem saskarties un rezultātā saslimt.

Foto: SIPA/Scanpix

Lūk, kā vīruss izplatās. Vannasistabu caurules parasti ir U formā, lai atpakaļ izlietnē vai podā nenonāktu notekūdeņi vai smakas. Tomēr minētajā dzīvokļu namā zināmu apstākļu dēļ gaiss varēja izkļūt no kanalizācijas.

“Kad tika izmantota vannasistaba, durvis bija aizvērtas un ieslēgts ventilators, varēja veidoties negatīvs spiediens, kā rezultātā gaisā nonāca sīki notekūdeņu pilieni. Pēc tam tie varēja nonākt uz dažādām virsmām, piemēram, grīdas paklājiņiem, dvieļiem un citiem tualetes piederumiem,” stāsta eksperti.

Arī “COVID-19” pēdas ir atrastas pacientu izkārnījumos, liecinot par to, ka arī šis koronavīruss var izplatīties pa kanalizāciju. Turklāt tas var izraisīt caureju un vemšanu.

Komentāri (7)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu