DNS un dzimtas koks: attaisnots amerikānis, kurš ieslodzījumā aizvadīja 14 gadus (1)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AP/Scanpix

Kalifornijas štatā attaisnots vīrietis, kurš 14 gadus pavadīja ieslodzījumā par slepkavību. Lēmuma pamatā bija informācija no DNS analīzēm un ģenealoģijas vietnes, kas pirms diviem gadiem palīdzēja atklāt vienu no ASV nežēlīgākajiem maniakiem - Goldensteitas sērijslepkavu.

Rikijs Deiviss tika tika notiesāts par žurnālistes Džeinas Hiltones slepkavību 1985.gadā. Hiltone nodurta tika atrasta mājoklī Eldoradohilsā, kur dzīvoja kopā ar savu meitu, Deivisu un viņa toreizējo draudzeni, kā arī vēl vienu sievieti, vēsta CNN.

Džeinas Hiltones līķi atrada Deiviss un viņa partnere, kuri atgriezās no ballītes, kā arī Hiltones meita, kura tovakar bija devusies atpūsties ar draugiem. 

Lieta palika neatrisināta līdz 1999.gadam, kad to sāka izmeklēt no jauna. Policija vairākkārtīgi nopratināja Deivisa partneri, kura pastāstīja dažādas versijas par notikušo, implicējot Deivisu un sevi.

2005.gadā Deivisu notiesāja par Hiltones slepkavību. Viņam piesprieda 16 gadu cietumsodu, bet viņa bijušajai draudzenei - gadu ilgu cietumsodu.

Deivisam palīgā nāca organizācija "Northern California Innocence Project", kura cīnās par, iespējams, nepatiesi notiesāto atbrīvošanu. Organizācija pieprasīja veikt DNS analīzes. 2014.gadā tiesu medicīnas eksperti sāka laboratorijā analizēt pierādījumus un atrada DNS, kas nepiederēja Deivisam.

Līdz ar to Deivisa lietā tika ierosināta jauna izmeklēšana, atcelts notiesājošais spriedums un sākts jauns tiesas process. Rozvilā, Kalifornijas štatā, tika identificēts cits aizdomās turamais, kurš nozieguma izdarīšanas brīdī bija nepilngadīgs.

Goldensteitas slepkavas gadījums pavēra durvis ģenētiskās ģenealoģijas izmantošanai, lai atklātu iepriekšējās desmitgadēs pastrādātus noziegumus. Neidentificēti DNS dati tiek augšupielādēti bezmaksas, publiski pieejamā interneta datubāzē "GEDMatch", kurā glabājas vairāk nekā viens miljons DNS profilu no Savienotajām Valstīm. Datubāze ļauj atrast datus par cilvēkiem, kuriem ir radniecība ar neidentificētā DNS parauga īpašnieku - sākot ar vecākiem un beidzot ar piektās paaudzes brālēniem un māsīcām.

Pēc tam speciālisti izskata nekrologus, publiski pieejamos dokumentus, dzimšanas apliecības un sociālo tīklu saturu, no kā izveido dzimtas koku un atlasa iespējamos aizdomās turamos.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu