Sākotnējie dati: Latvijā ceturtajā ceturksnī bijusi vājāka IKP izaugsme nekā ES vidēji

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Zane Bitere / LETA

Latvijā pērn ceturtajā ceturksnī salīdzinājumā ar attiecīgo periodu pirms gada bijis mazāks iekšzemes kopprodukta (IKP) pieaugums nekā Eiropas Savienībā (ES) vidēji, liecina piektdien publiskotie ES statistikas pārvaldes "Eurostat" sākotnējie dati, kas apkopoti par 20 bloka zemēm.

Pēc sezonāli izlīdzinātajiem datiem, Latvijas IKP 2019.gada ceturtajā ceturksnī salīdzinājumā ar attiecīgo laika periodu pirms gada palielinājies par 1%.

Straujākais ekonomikas pieaugums ceturtajā ceturksnī fiksēts Ungārijā (+4,6%), Rumānijā (+4,2%), Lietuvā (+3,7%), Bulgārijā un Polijā (abās valstīs +3,5%), kā arī Kiprā (+3,2%).

Gada izteiksmē IKP ceturtajā ceturksnī pieaudzis visās ES dalībvalstīs, par kurām ir pieejami dati, izņemot Itāliju, kur tas saglabājās nemainīgs.

Eiropas lielākajā ekonomikā Vācijā ceturtajā ceturksnī salīdzinājumā ar iepriekšējā gada ceturto ceturksni IKP audzis par 0,5%, bet salīdzinājumā ar trešo ceturksni tas saglabājies nemainīgs.

Vēl IKP ceturkšņa salīdzinājumā ceturtajā ceturksnī saglabājās nemainīgs Lielbritānijā, bet samazinājās Francijā (-0,1%), Itālijā (-0,3%) un Somijā (-0,4%).

Straujākā ekonomikas izaugsme šajā periodā bijusi Rumānijā (+1,5%), Lietuvā (+1,3%) un Ungārijā (+1%). Latvijas IKP ceturkšņa izteiksmē ceturtajā ceturksnī audzis par 0,2%.

ES ekonomika ceturtajā ceturksnī salīdzinājumā ar attiecīgo periodu 2018.gadā pieaugusi par 1,1%, bet eirozonas ekonomika - par 0,9%. Salīdzinājumā ar trešo ceturksni IKP gan ES, gan eirozonā palielinājās par 0,1%.

Dati par Grieķiju, Horvātiju, Igauniju, Īriju, Luksemburgu, Maltu, Slovēniju un Zviedriju nav pieejami. Gada izteiksmē aprēķinam par Nīderlandi izmantoti pēc darba dienām pielāgoti dati.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu