10 000 vīriešu svin Japānas "pliko festivālu"

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: KIM KYUNG-HOON / REUTERS

Apmēram 10 000 vīriešu sestdien, spītējot drēgnajam laikam, Okajamas prefektūrā nosvinēja "pliko festivālu". Taču viņi nebija tērpušies Ādama tērpā, kā liek domāt pasākuma nosaukums, raksta raidorganizācija CNN.

"Pliko festivāls" katru gadu februāra trešajā sestdienā tiek svinēts Saidadzi Kanonina templī apmēram pusstundas brauciena attālumā no Okajamas pilsētas. 

Taču dalībnieki - tikai vīrieši - nemaz nav kaili, kā varētu spriest pēc pasākuma nosaukuma. Viņi valkā par fundosji dēvēto japāņu tradicionālo gurnautu un baltas zeķes.

Festivālā tiek svinēts ražīgums, pārticība un auglība. Vakarā vīrieši apmēram vienu vai divas stundas skraida pa tempļa teritoriju, rūdoties ar ledusaukstu ūdeni. Pēc tam tūkstošiem svētku dalībnieku sapulcējas tempļa ēkā.

Pienākot vakaram, templī tiek izslēgta gaisma. Garīdznieks pūlī iesviež simt zariņu buntes un divus "laimīgos" kociņus. Vīrieši, kuri cieši viens pie otra saspiedušies tempļa zālē, cenšas tikt pie kāda no pūlī iemestajiem priekšmetiem. Leģenda vēsta - tam, kurš kādu no tiem noķer, turpmāko gadu veiksies.

Uz "pliko festivālu" sabrauc no visas Japānas un arī ārvalstīm. Daži dalībnieki ierodas vienatnē, bet citi startē komandās, pārstāvot vietējos uzņēmumus.

Festivāls izauga no 500 gadus senas tradīcijas, kad vietējie iedzīvotāji Saidadzi Kanonina templī cīnījās par "laimīgajiem" papīra talismaniem, ko izdalīja svētvietas saimnieki. Laika gaitā papīra talismanus, kuri cīniņos bieži saplīsa, aizstāja ar žagariem, kā arī dalībnieki sāka valkāt arvien mazāk drēbju, jo tās traucēja. 

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu