Atklātas jaunas antibiotikas, kas baktērijas nogalina unikālā veidā (2)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Unsplash

Zinātnieki atklājuši jauna antibiotiskās vielas - korbomicīnu un komplestatīnu - kas spēj unikālā veidā piesaistīties baktērijām un iznīcināt tās.

Jaunatklātā antibiotiskā viela korbomicīns un tam radniecīgais savienojums komplestatīns ietekmē baktēriju šūnu sieniņu funkcionalitāti, kas ir iepriekš nezināma baktēriju apkarošanas metode.

Abi šie savienojumi pieder antibiotiku ģimenei glikopeptīdiem, kurus sintezē augsnes baktērijas. Laboratorijā pētnieki abas antibiotikas veiksmīgi izmantoja, lai pasargātu peles no pret zālēm izturīgajām baktērijām “Staphylococcus aureus” jeb zeltainā stafilokoka. Savu atklājumu pētnieki aprakstīja zinātniskajā žurnālā “Nature” publicētajā pētījumā.

“Apkārt baktērijas sūnām ir membrāna, kas piešķir tai formu un ir baktērijas spēka pamatā. Tādas antibiotikas kā penicilīns neļauj baktērijai izveidot šo aizsargsienu, pašu baktēriju nogalinot. Tomēr jaunās antibiotikas, kuras mēs atklājām, izdara tieši pretējo, proti, neļauj šai sieniņai sabrukt, rezultātā neļaujot baktērijai dalīties,” skaidroja viena no pētījuma autorēm Beta Kelpa.

Šūnas ir ieprogrammētas augt, dalīties un izplatīties. Ja šūna nevar atbrīvoties no savas membrānas, tad tā nespēj augt.

Savā pētījumā zinātnieki, meklējot jaunus veidus, kā uzbrukt baktērijām, izpētīja glikopeptīdu ģimenes koka genomu. Viņi cerēja atrast baktēriju bez aizsargmehānisma DNS, kas varētu izrādīties jauna veida antibiotika.

“Mēs spriedām: ja gēni, kas veido šīs antibiotikas, ir dažādi, tad varbūt atšķirīgs būs arī veids, ar kādu tās iznīcina baktērijas,” teica Kelpa.

Sadarbībā ar Monreālas Universitātas pētniekiem zinātnieki izmantoja sarežģītas attēlveidošanas tehnoloģijas un novēroja, kā abas jaunās antibiotikas ietekmē baktēriju šūnas. Beigās apstiprinājās, ka abi glikopeptīdu veidi uzbrūk šūnu sieniņām.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu