Zolitūdes traģēdija: tiesa noraida kompensācijas cietušajiem ugunsdzēsējiem (22)

CopyLinkedIn Draugiem X
Ilustratīvs attēls: Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta darbinieki dzēš mākslīgi radītā ugunsgrēka liesmas eksperimenta laikā uz Zolitūdes lielveikala "Maxima" nesabrukušās jumta daļas.
Ilustratīvs attēls: Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta darbinieki dzēš mākslīgi radītā ugunsgrēka liesmas eksperimenta laikā uz Zolitūdes lielveikala "Maxima" nesabrukušās jumta daļas. Foto: Edijs Pālens/LETA

Neviens cents no vairāk nekā pieciem miljoniem eiro, kurus kompensācijās tiesa piespriedusi maksāt vienīgajam Zolitūdes krimināllietā notiesātajam Ivaram Sergetam, nav paredzēts bojāgājušo ugunsdzēsēju tuviniekiem un glābējiem, kuri guva traumas, piektdienas vakarā vēsta "TV3" ziņas.

Liktenīgajā 21. novembrī bijušie ugunsdzēsēji Romāns Doroņins un Rolands Kreicmanis ieradās traģēdijas vietā, lai glābtu cilvēku dzīvības. Sešus gadus vēlāk Romānam nākas rādīt, kā pukst viņa nu jau operētā sirds. Tās kontūzija, audu saspiedumi, saindēšanās ir dažas no traumām, kuras ugunsdzēsējs guva otrajā jumta nobrukumā.

Savukārt Rolandam tika salauzti seši mugurkaula skriemeļi. Abiem nu piešķirta invaliditāte un ugunsdzēsēja darbs veselības dēļ nav paveicams. Taču prasību pēc kompensācijas Zolitūdes krimināllietā šonedēļ tiesa abiem noraidīja.

“Protams, ka cerējām saņemt, mēs taču devām liecības, devām savus aprēķinus, kāpēc tāda summa, man nebija miljoni, miljardi un tā tālāk,” saka Doroņins.

Savukārt Kreicmanis bilst: “Teiksim tā – ir bēdīga, ļoti bēdīga situācija.”

Biedrības “Zolitūde 21.11” vadītāja, Saeimas deputāte Regīna Ločmele-Luņova (“Saskaņa”) norāda: “Tas ir absolūti necilvēciski. Četrus gadus likt šiem cilvēkiem nākt uz tiesu, liecināt, lai pēc tam pateiktu – ziniet, jums jau no paša sākuma nebija tādu tiesību.”

Bojāgājušo ugunsdzēsēju ģimenes un cietušie glābēji pēc traģēdijas saņēma kompensācijas no Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD), bet arī tās regresa kārtībā neviens nemēģina piedzīvot no Ivara Sergeta, neizpratnē ir biedrības vadītāja. “Attiecībā pret ugunsdzēsējiem tas ir necilvēcīgi, tas ir cinisms,” saka Ločmele-Luņova.

Turklāt kompensāciju piešķiršana atklājusi vairākas, iespējams, likuma burtam pieņemamas, bet cilvēka prātam grūti aptveramas netaisnības. Kompensācija atteikta cilvēku glābējam – ugunsdzēsējam, bet tāda piešķirta traumas guvušajam “Maximas” apsargam, kurš atslēdza signalizāciju.

“Kreicmanis, tiesas ieskatā, nav tiesīgs saņemt kompensāciju, a Vītols, kurš 37 reizes spieda pogu, lai apstādinātu trauksmi, kurš mierināja cilvēkus, neļāva iet ārā, viņš saņem 20 tūkstošus,” norāda Ločmele-Luņova.

Tiesa šonedēļ par vainīgu Zolitūdes krimināllietā atzina būvinženieri Ivaru Sergetu, bet pārējos astoņus apsūdzētos – attaisnoja. Tiesnesis pārmeta prokuratūrai virkni būtisku kļūdu. Tostarp to, ka daļa no cietušajiem par tādiem atzīti prettiesiski.

Vai tas nozīmē, ka ugunsdzēsēji nav uzskatāmi par Zolitūdes traģēdijā cietušajiem? Tiesnesis šobrīd neskaidro. Viņš norāda, ka kaitējuma kompensācijas kopumā noraidītas 40 personām – gan juridiskām, gan fiziskām.

“Motīvus un argumentus, kāpēc minētajām vai konkrētām personām (personu grupai) tika noraidītas kaitējuma kompensācijas nevaru komentēt, jo pašlaik tiek gatavots pilns spriedums. Pēc pilna sprieduma sagatavošanas varēšu komentēt plašāk,” saka tiesnesis Erlens Ernstsons.

Ivaram Sergetam pirmās instances tiesa piespriedusi kaitējuma kompensācijās cietušajiem izmaksāt vairāk nekā piecus miljonus eiro, taču jau tagad ir skaidrs, ka cietušie pie sāpju naudas, visticamāk, netiks.

Šobrīd Pārdaugavas tiesas spriedums vēl nav stājies spēkā un to, visticamāk, arī apstrīdēs.

Komentāri (22)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu