Znotiņa aicina atvēlēt "adekvātus resursus" finanšu noziegumu apkarošanai (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Ieva Leiniša / LETA

Pēc satraukuma par Latvijas iespējamu nonākšanu Finanšu darījumu darba grupas (FATF) "pelēkajā sarakstā", kas gan nav notikusi, Finanšu izlūkošanas dienesta (FID) vadītāja Ilze Znotiņa sagaida, ka politiķi atvēlēs "adekvātus resursus" tiesībsargājošajām iestādēm, lai tās spētu sekmīgi pildīt funkcijas finanšu noziegumu apkarošanas jomā.

Znotiņa šorīt Latvijas Radio pauda viedokli, ka FATF lēmums nebūt neliecina, ka no Latvijas būtu noņemtas visas bažas par pārkāpumiem konkrētajā jomā. "Mēs izdarījām tikai to, ko no mums gaidīja jau 2018.gadā," izteicās ierēdne.

Pēc Znotiņas vārdiem, tagad Latvijai esot jāturpina strādāt, lai parādītu, ka progress ir ne tikai ļoti slikti novērtētajās sfērās, bet arī kopumā spējam demonstrēt spēju apkarot finanšu noziegumus.

Jau ziņots, ka pasaules centrālā organizācija naudas atmazgāšanas apkarošanai FATF ir lēmusi nepakļaut Latviju pastiprinātai uzraudzībai, tādējādi Latvija netiks iekļauta tā dēvētajā valstu "pelēkajā sarakstā".

Februāra otrajā pusē Parīzē notika FATF plenārsesija, kuras laikā tika lemts par Latvijas iekļaušanu to valstu sarakstā, kurās ir konstatēti stratēģiski trūkumi naudas atmazgāšanas un terorisma finansēšanas novēršanā jeb tā saucamajā "pelēkajā sarakstā". FATF secinājusi, ka Latvija ir izveidojusi stipru un noturīgu finanšu noziegumu novēršanas sistēmu, tāpēc valsts netiks pakļauta pastiprinātai uzraudzībai jeb iekļaušanai tā dēvētajā "pelēkajā sarakstā".

Ar šo lēmumu Latvija ir pirmā Eiropas Padomes noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma finansēšanas pasākumu novērtēšanas ekspertu komitejas "Moneyval" pārraudzībā esošā dalībvalsts, kura sekmīgi izpildījusi visas FATF 40 rekomendācijas. "Moneyval" ir FATF asociētais biedrs.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu