Kanādas policija izklīdina indiāņu protestētājus, kuri bloķē dzelzceļu (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Indiāņu protesti Kanādā.
Indiāņu protesti Kanādā. Foto: JENNIFER GAUTHIER / REUTERS

Ontārio policija pirmdien sākusi izklīdināt indiāņu protestētājus, kas trīs nedēļas bloķējuši vienu no galvenajām dzelzceļa līnijām, negatīvi ietekmējot Kanādas ekonomiku.

Protestētāji bloķēja Kanādas lielākās dzelzceļa kompānijas "CN Rail" līniju netālu no Toronto un vairākās citās vietās, šādi paužot atbalstu citai nelielai indiāņu kopienai, kas cīnās pret dabasgāzes cauruļvada būvniecību caur indiāņu tradicionālo teritoriju Britu Kolumbijas provinces ziemeļos.

Protestētājiem bija dots laiks līdz svētdienas pusnaktij, lai pārtrauktu blokādi. Tā kā protestētāji to nebija izdarījuši, Ontārio policija ar tiesas rīkojumu šorīt sāka dzelzceļa līnijas attīrīšanu.

Televīzijā demonstrētajos kadros redzams, ka policisti aizved desmitiem protestētāju rokudzelžos. Izcēlušās arī nelielas sadursmes.

Policija paziņoja, ka visi mēģinājumi vienoties par miermīlīgu risinājumu ir beigušies nesekmīgi.

Tikmēr Saskačevanas provincē un Vankūverā notikuši jauni protesti pret "Coastal GasLink" cauruļvada būvniecību Britu Kolumbijas provinces ziemeļos.

Pēdējās nedēļās protesti notikuši arī citur Kanādā, bet tie nav turpinājušies.

Kanādas premjerministrs Džastins Trudo piektdien nodēvēja šo situāciju par nepieņemu un sacīja, ka centieni vienoties par risinājumu ir cietuši neveiksmi.

Trudo liberālā valdība ir izvirzījusi salabšanu ar indiāņiem par vienu no prioritātēm. Taču dzelzceļa satiksmes bloķēšana novedusi pie pārtikas piegāžu traucējumiem un darbavietu zaudēšanas.

Pieaugot spiedienam atrisināt šo krīzi, Trudo mēģināja nodibināt dialogu ar indiāņu līderiem, taču viņi neizrādīja atsaucību.

"Nav iespējams dialogs, ja tikai viena puse ierodas pie [sarunu] galda," sacīja Trudo.

"Coastal GasLink" cauruļvada izbūve aprēķināta uz 6,6 miljardiem Kanādas dolāru (4,6 miljardiem eiro). Cauruļvads stiepsies 670 kilometru garumā no Britu Kolumbijas Dousonkrīkas apgabala līdz Kitimatas terminālim, no kura dabasgāze tiks eksportēta uz Āzijas valstīm.

"Coastal GasLink" projekts tika apstiprināts pagājušajā gadā.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu