Radīti īpaši aizkari, kas attīra gaisu mājās

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Publicitātes foto

Gaisa piesārņojums ir novērojams ne tikai pilsētas ielās, bet arī iekštelpās. Šeit nokļūst piesārņojums no ārtelpām, kā arī veidojas putekļu, gāzu, ķīmijas un mājdzīvnieku spalvu kokteilis. Lai cīnītos ar piesārņojumu, ir radīti īpaši aizkari, kas attīra gaisu.

Gaisa piesārņojums ir viena no būtiskākajām vides problēmām, kas ir īpaši aktuāla lielajās pilsētās. Tas negatīvi ietekmē arī cilvēku veselību un var izraisīt dažādas slimības. Piemēram, Pasaules Veselības organizācijas dati atklāj, ka pat 90 % pasaules iedzīvotāju elpo piesārņotu gaisu un šīs problēmas dēļ visā pasaulē priekšlaicīgi mirst 4,2 miljoni cilvēku. Turklāt pat 3,8 miljoni cieš no gaisa piesārņojuma arī savās mājās. Lai palīdzētu uzlabot gaisa stāvokli mājoklī, IKEA ir radījis aizkarus, kas attīrīs gaisu, izmantojot saules gaismu. 

Gaiss ir piesārņots ne tikai ārā, bet arī mājās

Vēloties noskaidrot, kāda ir cilvēku izpratne par gaisa piesārņojuma problēmu un kā tā ietekmē viņu dzīvi, uzņēmums IKEA 2018. gadā veica “Tīra gaisa pētījumu” (Clean Air Survey). Tā dalībnieki no septiņām valstīm (Polija, Vācija, Itālija, Lielbritānija, ASV, Indija, Ķīna) katru dienu sev līdzi nēsāja kvalitātes sensoru, kas parādīja, ka ar piesārņojumu saskaramies ne tikai uz ielas, bet arī mājās un citās vietās, kur uzturamies ikdienā.

“Pētījuma rezultāti atklāja, ka vairums cilvēku nenovērtē gaisa piesārņojuma radītos riskus tikai tāpēc, ka tie nav redzami ar neapbruņotu aci – lielākā daļa gāzu, kas visvairāk piesārņo gaisu, nav pamanāmas.

Cilvēki domā, ka gaiss ir piesārņots tikai ārā un mājās esam drošībā. Taču patiesībā dažās pasaules vietās piesārņojuma līmenis iekštelpās ir pat piecas reizes augstāks nekā ārpus tām,” pētījuma rezultātus komentē Inga Filipova, IKEA Latvijas veikala vadītāja.

Ikvienā mājoklī gaisā var būt pamatīgs piesārņojuma kokteilis, kas izveidojies no putekļiem, mājdzīvnieku spalvām un ķīmiskām vielām, kas paliek pēc sadzīves tīrīšanas līdzekļu un dažādu aerosolu lietošanas.

Foto: Publicitātes foto

Tekstils, kas palīdz attīrīt gaisu mājās

Meklējot veidus, kā interjera aksesuāri varētu palīdzēt uzlabot gaisa kvalitāti, IKEA dizaineri kopā ar zinātniekiem un inženieriem no Eiropas un Āzijas universitātēm ir radījuši GUNRID aizkarus.

Tie ir pārklāti ar minerālu slāni, kuru aktivizē dienas gaisma vai mākslīgā gaisma un kurš attīra gaisu, sašķeļot piesārņojošās vielas.

“Šis ir inovatīvs un vienlaikus dekoratīvs risinājums, kas dod iespēju cilvēkiem elpot tīrāku gaisu un pievērst uzmanību gaisa kvalitātei kopumā. Aizkari ir šūti no poliestera, kas ražots no pārstrādātām plastmasas pudelēm, – lai radītu vienus šādus aizkarus, nepieciešams pārstrādāt 50 puslitra tilpuma PET pudeles.

Aizkarus var mazgāt, vadoties pēc instrukcijas, un tie nezaudēs gaisu attīrošās īpašības,”

saka I. Filipova.

Lūk, vairāki padomi, kā vēl var uzlabot gaisa kvalitāti mājās!

Uzturi mājās kārtību

Mājai vajadzētu būt sakoptai un tīrai no putekļiem, turklāt tīrīšanai vajadzētu izmantot līdzekļus, kuru sastāvā nav ķīmisku elementu, kas varētu piesārņot gaisu.

Ienes telpās zaļumus

Zaļie istabas augi ne tikai glīti izskatās, bet arī palīdz attīrīt gaisu – atsevišķi augi spēj efektīvi absorbēt gaistošos organiskos savienojumus. Ja iespējams, mājas tuvumā iestādi kokus – arī tie palīdzēs uzlabot gaisa kvalitāti.

Izmanto tvaika nosūcēju

Izvēlies virtuvei labu tvaika nosūcēju, bet, gatavojot ēdienu, centies pannu turēt pēc iespējas tālāk no sevis. Ja izmanto tosteri, ieteicams to turēt zem tvaika nosūcēja.

Pasargā sveces no gaisa plūsmas

Ja sveces deg pie ventilācijas atveres, ventilatora vai vaļēja loga, tās sāk spēcīgāk kvēlot un gaisā nonāk veselībai bīstamas vielas. Pēc sveču vai vīraka dedzināšanas ieteicams izvēdināt māju.

Regulāri vēdini telpas

Ieteicams mājas vēdināt tumšajā diennakts laikā, jo naktī gaisa kvalitāte ir vislabākā. Aukstajā sezonā telpas vajadzētu vēdināt biežāk – vismaz divas reizes dienā, piemēram, no rīta un vakarā uz dažām minūtēm plaši atverot logus.

GUNRID aizkari ir pieejami arī Latvijas IKEA veikalā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu