Pazemes lauksaimniecība: Parīzes autostāvvietās aug salāti un sēnes (4)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: facebook.com/Cycloponics

3500 kvadrātmetru platībā zem Francijas galvaspilsētas aug sēnes un salāti - jaunuzņēmums "Cycloponics" jau vairākus gadus īsteno projektu "Le Caverne" - bioloģisko lauksaimniecību pamestās pazemes autostāvvietās Parīzē.
 

Žans Noels Gercs un Teo Šampanā savu projektu "La Caverne" sāka jau 2017. gadā. Ideja Noelam bija radusies jau labu laiku iepriekš, un viņš bija sācis to īstenot kādā tehniskā pazemes telpā zem Strasbūras pilsētas.

"Pirmā audzēšanas platība bija 150 kvadrātmetrus liela. Taču, kad kopā ar Teo vēlējāmies paplašināt darbību, izrādījās, ka Strasbūras varasiestādes nav gatavas atļaut izmantot kādu no pilsētas pazemes autostāvvietām."

Taču drīz vien abi kompanjoni saņēma piedāvājumu no Parīzes. Pilsētas nomalēs bija daudz tukšu autostāvvietu, kuras apdzīvoja vien narkomāni un dīleri.

Foto: facebook.com/Cycloponics

Šobrīd, divus gadus vēlāk, "La Caverne" apsaimnieko 3500 kvadrātmetrus lielu platību Parīzes Porte de la Chapelle rajonā un nodarbina 15 cilvēkus. Audzētava izvietojusies divos līmeņos - vienā tiek audzētas austersēnes un šitake sēnes, otrā - salāti.

Ik dienu audzētava piegādā Parīzes ekoveikaliem un restorāniem aptuveni 200 kg produkcijas, kas tiek transportēta ar kravas divriteņiem.

"Lai nodarbotos ar bioloģisko lauksaimniecību pazemē, nepieciešams nodrošināt pastāvīgus klimatiskos apstākļus - precīzu temperatūru un gaisa mitrumu. Patiesībā te valda mūžīgs rudens - mitrs un mēreni silts," skaidro Gercs, kurš pēc izglītības ir inženieris-siltumtehniķis.

Otrs kompanjons Šampanā ir agronoms, kurš labi pārzina hidroponisko audzēšanas metodi - auga sakne atrodas nevis augsnē, bet barības vielu šķīdumā. Sēnes "Cycloponics" audzē salmu ķīpās, izmantojot LED apgaismojumu. Salāti tiek audzēti tumsā.

Foto: facebook.com/Cycloponics

Salīdzinājumā ar dabiskajiem augšanas apstākļiem augiem ir mazāks kaitēkļu risks, un tos neietekmē klimata pārmaiņu radītais sausums, karstums un citi faktori.

Šobrīd "Cycloponics" rīcībā ir vairāk platību, nekā tie spēj izmantot, tādēļ daļu no apsaimniekotās autostāvvietas tie nodevuši citiem hidroponikas projektiem, kā arī norvēģu zivsaimniekiem, kuri te izvietojuši akvārijus ar arktiskajos ūdeņos nozvejotiem jūras ežiem.

Jaunuzņēmums nesen uzvarējis konkursā par vēl divu lielu autostāvvietu apsaimniekošanu Parīzes 19. apgabalā.

"Parīzē, tāpat kā citās lielajās Eiropas pilsētās, cilvēki aizvien mazāk izmanto automobiļus, tāpēc ir daudz tukšu, pamestu autostāvvietu, it īpaši nabadzīgākajos rajonos. Taču mēs esam atraduši pamestu autostāvvietu arī Elizejas laukos, un, iespējams, arī tur varēsim kaut ko pasākt," intervijā interneta vietnei euractiv.com stāsta Gercs.

Šis projekts jau ieinteresējis arī citas Eiropas galvaspilsētas, taču šobrīd "Cycloponics" nodarbojas ar līdzekļu piesaisti audzētavu izveidošanai Bordo un Lionā. Šim nolūkam viņi mēģina savākt 500 000 eiro.

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu