"Smart-ID" lietotāji identitāti varēs pierādīt arī ar biometriskajiem datiem (2)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AP/Scanpix

Baltijas digitālās autentifikācijas sistēmas "Smart-ID" lietotāji identitāti varēs pierādīt ne tikai ar elektronisko parakstu, bet arī ar biometriskajiem datiem, aģentūru LETA informēja "Smart-ID" izstrādātāja "SK ID Solutions" Latvijas filiāles vadītāja Sanita Meijere.

Viņa norādīja, ka līdz šim vairākas darbības ar "Smart-ID" bija iespējams veikt, tikai pierādot personas identitāti ar elektronisko parakstu vai fiziski ierodoties bankas filiālē. Tagad to var izdarīt attālināti, ja iepriekš jau ir izmantots "Smart-ID" konts. Lietotājam ir nepieciešams tikai dokuments, kur iestrādāti biometriskie personas dati. 

Meijere skaidroja, ka biometriskie personas dati ir jebkura cilvēka dati par viņa fiziskajām, psiholoģiskajām un uzvedības iezīmēm, kas ļauj viņu identificēt, izmantojot tehnoloģijas. Par to, ka personas dokumentā ir iekļauta biometriskā informācija, liecina īpašs simbols uz tā. Pēc viņas sacītā, Latvijā pases ar biometriskajiem datiem tiek izsniegtas kopš 2007.gada, savukārt Latvijā izsniegtajās ID kartēs šādi dati iestrādāti kopš 2012.gada. Smart-ID biometriskās identifikācijas procesā tiek izmantots arī sejas attēls.

Kā atklāja Meijere, līdz ar šo jaunumu tagad "Smart-ID" iespējams veikt dažādas citas darbības, kuru izpildīšanai iepriekš bija vajadzīga personas datu apliecināšana vai fiziska personas klātbūtne, piemēram, uzstādīt "Smart-ID" jaunā ierīcē vai pārveidot "Smart-ID" pamata līmeni par kvalificēto līmeni.

Lai izmantotu biometrisko personas identitātes apliecināšanu, Meijere skaidroja,  lietotājam ir jābūt pieejamam derīgam ceļošanas dokumentam - pasei vai eID kartei - un mobilajam tālrunim ar kameru un NFC lasītāju. Tālrunī ir jābūt uzstādītai jaunākajai "Smart-ID" mobilās lietotnes versijai. Ja viss šis iepriekšminētais ir pieejams, biometriskais personas identitātes apliecināšanas process aizņem dažas minūtes, viņa sacīja.

"Mēs esam izstrādājuši jaunu risinājumu, kas ir pieejams visiem lietotājiem, tā ka interesenti to jau var izmēģināt. Pirmo 24 stundu laikā, kopš risinājums ir pieejams, tas veiksmīgi izmantots jau 300 reižu. (..) mēs noteikti gaidām atgriezenisko saiti, lai turpinātu šo risinājumu padarīt vēl labāku," sacīja Meijere.

Viņa piebilda, ka biometriskā personas identitātes apliecināšana būtiski uzlabos lietotāju un e-pakalpojumu sniedzēju pieredzi. 

Jau ziņots, ka igauņu uzņēmums "SK ID Solutions" risinājumu "Smart-ID" prezentēja 2017.gada sākumā. To var izmantot finanšu, izglītības, telekomunikāciju, enerģētikas, mazumtirdzniecības e-pakalpojumu un arī dažādu valsts pakalpojumu nodrošināšanai. 

No 2018.gada novembra "Smart-ID" ir digitālā paraksta risinājums Baltijā, kas atbilst Eiropas "eIDAS" regulējuma tehniskajai specifikācijai. Šis sertifikāts apliecina risinājuma līdzvērtīgumu ar roku rakstītam parakstam, un tas ir jāpieņem visās Eiropas Savienības (ES) dalībvalstīs. 

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Svarīgākais
Uz augšu