Visu pasaules augu sencis – miljards gadu senas jūraszāles (4)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters/ScanPix

Zaļajām jūraszālēm bija ļoti nozīmīga loma okeānos, vēl pirms to pēcnācēji savā varā pārņēma sauszemi.

Jaunā pētījumā, kas publicēts zinātniskajā žurnālā “Nature Ecology and Evolution”, aprakstītas senākās zināmās jūraszāles – visu pasaules augu senči, kas augušas pirms aptuveni miljarda gadu.

Šīs zaļās jūraszāles (Proterocladus antiquus) bija tikai divus milimetrus garas, tomēr okeānā spēlēja lielu lomu – tās fotosintēzes ceļā radīja skābekli.

“Šis atklājums liecina, ka zaļie augi, kurus mēs redzam šodien, varētu būt cēlušies no šīm jūraszālēm pirms aptuveni miljarda gadu,” izdevumam “Live Science” komentēja pētījuma autors Cjin Tan.

Līdz šim pētniekiem nebija pierādījumu, ka zaļās jūraszāles ir augušas tik sen. Tagad atrastā fosilija ļauj viņiem droši apgalvot, ka fotosintēzes augi dzīvoja jau pirms miljarda gadu un bija daudzšūnu organismi.

Foto: Reuters/ScanPix

“Iepriekšējā zināmā zaļās jūraszāles fosilija bija 800 miljonus gadu sena,” teica šajā pētījumā neiesaistīts eksperts Timotijs Gibsons.

Tans ar kolēģiem fosilijas atrada Ķīnas ziemeļos, kad dzirdēja, ka tur atrodas bieza kaudze atklātu antīku nogulumiežu. Pētnieki bija ļoti priecīgi, kad mikroskopā pamanīja jūraszāles fosilijas, kas beigās izrādījās ļoti nozīmīgs atklājums.

Dzīvība uz Zemes ir atkarīga no fotosintēzes augiem un jūraszālēm. Tomēr zemes augi neevolucionēja agrāk kā pirms 450 miljoniem gadu. Jaunās fosilijas parāda, ka vēl pirms sauszemes augiem ļoti svarīgu lomu okeānā ieņēma zaļās jūraszāles.

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu