Krustojums pretī Ķengaraga tirgum, kur jāprot saprasties bez vārdiem (3)

Zebras padomi
TVNET Auto
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Ekrānuzņēmums no video

Viens no bīstamākajiem manevriem ceļu satiksmē ir kreisais pagrieziens. Daudzviet tas jau ir aizliegts, tomēr ir vietas, kur tas aizvien ir atļauts un var griezties, cik sirds kāro.

Viena no šādām vietām ir uz Rīgā uz Maskavas ielas pretī Ķengaraga tirgum. Šeit ir atļauts griezties pa kreisi visos virzienos, kā arī apgriezties braukšanai pretējā virzienā.

Satiksme šeit ir intensīva visas dienas garumā, un tas pats apgriešanās manevrs tiek veikts dažādos veidos - ar labajiem un kreisajiem sāniem, pa tuvāko un tālāko trajektoriju, tāpēc arī var veidoties domstarpības un rodas jautājums, kā būtu jābrauc pareizi. 

Foto: Ekrānuzņēmums no video

Izrādās, šis ir tāds krustojums, kurā dominē sociālās vajadzības un vadītāju prasmes, nevis juridiskās vajadzības. Proti, vadītājiem ir jāvēro situācija un jāvadās pēc otra vadītāja rīcības. Citiem vārdiem, vadītāji šādā krustojumā ir kā dejotāji, kur tad, ja viens apgriežas pa tuvējo trajektoriju, arī otrs griežas pa tuvējo trajektoriju, bet, ja viens griežas pa tālāko ceļu, tad otrs pielāgojas un arī izvēlas tālāko.

Tas pats attiecas arī uz nogriešanos no Maskavas ielas uz Ķengaraga ielu. Lai izvairītos no sadursmēm, autovadītājiem ir jāpārliecinās, ka citi satiksmes dalībnieki ir sapratuši viņa nodomus un tikai tad jāveic manevrs. Detalizētāk par to, kuram ir priekšroka un kurš šajā krustojumā jāpalaiž, skaties raidījuma Zebra sižetā.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Nepalaid garām!
Uz augšu