7 padomi, kā uzlabot imunitāti un novērst slimības

CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Publicitātes foto

Vispārēja nespēka sajūta, gausums, miegainums un nogurums vairāk kā jebkad? Šīs pazīmes norāda uz novājinātu imūnsistēmu jūsu ķermenī. Papildus augšējo elpceļu slimību simptomiem, piemēram, iesnām, klepum, kakla sāpēm, galvassāpēm vai vieglam drudzim, ir svarīgi arī nostiprināt ķermeņa imūnsistēmu, kas var novērst ilgstošu un nomācošu slimību.

Sākot ar rudeni ir pārejas sezona, tāpat arī aukstie ziemas mēneši ir tas periods kad mūsu ķermenis dabiski saņem mazāk saules gaismas, svaigus augļus, dārzeņus un svaigu gaisu. Šo izmaiņu rezultātā imūnsistēma biežāk ir novājināta, mazāk izturīga pret antigēniem.

Daudzi cilvēki neatgrūž vīrusu infekcijas aukstā un mitrā laikā, kad aktivizējas gaisā esošie vīrusi un citi mikroorganismi. Tāpēc, lai novērstu ikgadējo saaukstēšanos, tieši tagad ir jāsāk stiprināt ķermeni.

Foto: Publicitātes foto

1. Sākt ar sevi

Pat ja jūs to vēl neesat izdarījis, tagad ir laiks sākt katru rītu ar kontrasta dušu. Šī procedūra ne tikai stiprina imūnsistēmu, bet arī nodrošina uzmundrināšanu, paaugstina muskuļu tonusu, kā arī atjauno un savelk ādu.

Ir svarīgi arī pareizi vēdināt vietas kur pavadāt lielāko daļu laika. Svaigs gaiss ir būtisks jūsu guļamistabā, tāpēc pirms došanās gulēt, noteikti vēdiniet šo istabu vai atveriet logu vēdināšanas režīmā vai arī noregulējiet attiecīgi ventilācijas atveri.

2. Barojiet ķermeni

Šajā periodā, ja vēlaties novērst slimības, mēģiniet izvēlēties pilnvērtīgu, sabalansētu uzturu, kas bagāts ar vitamīniem, minerālvielām un antioksidantiem.

Iekļaujiet diētā fermentiem bagātus augļus, dārzeņus ar augstu šķiedrvielu daudzumu, dzīvnieku vai augu olbaltumvielas un kompleksos ogļhidrātus.

Izvairieties no smagas vai pārāk neveselīgas pārtikas.

3. Dzeriet siltus šķidrumus

Kad rodas pirmie saaukstēšanās simptomi, jums vajadzētu izvēlēties karstos dzērienus, kuru pamatā ir augu ekstrakti, lai palīdzētu imūnsistēmai cīnīties pret patogēniem.

Preparāti, kas satur timiānu, liepu ziedus, ehināciju, ingvera ekstraktu un C vitamīnu, mazina traucējošos elpošanas ceļu slimību un saaukstēšanās simptomus.

4. Lietojiet C vitamīnu

Viens no svarīgākajiem vitamīniem, kas palīdz stiprināt imunitāti un novērst saaukstēšanos, ir C vitamīns (vai askorbīnskābe). Ķermenī šis vitamīns darbojas kā antioksidants, aizsargājot šūnas no brīvo radikāļu bojājumiem.

Ieteicamā C vitamīna dienas deva ir 60 mg pieaugušajiem, 50 - 60 mg pusaudžiem un 35 - 45 mg bērniem. Sievietēm, kas baro bērnu ar krūti un smēķētājiem nepieciešams līdz 100 mg C vitamīna dienā.

Lielāko C vitamīna daudzumu var uzņemt ar svaigiem augļiem un dārzeņiem, bet aukstajā sezonā ieteicams to lietot papildus.

5. Izvēlieties dabiskos ekstraktus

Dažādi augu ekstrakti ir līdzeklis pret daudzām slimībām, kuras cilvēce lieto gandrīz tūkstoš gadus.

Ehinācijas ekstrakts, kas divreiz samazina saaukstēšanās risku, ir ārkārtīgi vērtīgs imunitātes stiprināšanai. Šis ekstrakts stimulē cilvēka imūnās šūnas cīņā ar baktērijām un vīrusiem, palīdz izvadīt toksīnus no organisma un darbojas kā dabiska antibiotika.

Ingvera ekstraktam, kas jau sen tiek izmantots Ājurvēdā, piemīt arī pretmikrobu un antioksidantu īpašības. Tas palīdz ne tikai pret saaukstēšanos, bet arī pret iekaisumu vai gremošanas traucējumiem.

Ir svarīgi atcerēties, ka augu ekstrakti jālieto atbildīgi, ņemot vērā to ieteicamo dienas devu un saderību. Tāpēc ieteicams konsultēties ar ārstu vai farmaceitu un izvēlēties jau sagatavotas receptes.

Kad rodas pirmie saaukstēšanās simptomi, ir vērts izmēģināt karstu dzērienu ar timiāna un Islandes ķērpju ekstraktu, kas atbalsta imūnsistēmu, elpošanas funkcijas un mazina saaukstēšanās simptomus.

6. Nodrošiniet pietiekamu miegu

Daudzi ir pārsteigti, dzirdot, ka miegs ir viens no vissvarīgākajiem faktoriem, kas ietekmē imūnsistēmu. Imunitāte jau ir apdraudēta, ja vairākas naktis pēc kārtas guļ 4 stundas vai mazāk. Tātad, lai paliktu tik pat aktīvi un produktīvi, naktī nodrošiniet pienācīgu atpūtu un mieru.

7. Uzturieties svaigā gaisā

Lai arī sākot ar rudeni līdz pavasarim debesis mūs atalgo vairāk ar nokrišņiem un drēgnumu, mēs mazāk tiecamies pavadīt laiku ārpusē, taču veselības aprūpes speciālisti piekrīt, ka svaigs gaiss ir izturība pret slimībām un imunitātes balsts.

Ja jūs ciešat no biežām elpošanas ceļu slimībām, ciešat no pastāvīgas spriedzes un bezmiega, ieteicams vismaz 30 minūtes pavadīt svaigā gaisā. Staigāt atbilstoši apģērbtiem ieteicams pat zemā temperatūrā - ne tikai pieaugušajiem, bet arī bērniem.

Produktu meklē šeit.

Foto: Publicitātes foto
CopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu