Nekaunība augstākajā līmenī: 1750 eiro vērts dzīvoklis Londonā ar podu pie gultas (44)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: rightmove.co.uk/London Rentals

Reklāma varbūt kādam šķitīs vilinoša: īres tirgū nonācis vienistabas dzīvoklis Londonas centra rajona Kemdenā. Koka grīda, smeg krāsns, gaiša virtuve, bet ļoti nepārdomāti ierīkota guļamzona - tieši blakus porcelāna tronim. 

Izīrētājs Londonā lepni sola īrnieka rokās nodot atslēgas "pasakainam studio tipa dzīvoklim" ar "īpašu mēbeļu izvietojumu un risinājumu specifikāciju". Tomēr reklāmas autoram piemirsies piebilst, ka gulta 1750 eiro jeb 1625 sterliņu mārciņu dārgajā dzīvoklī atrodas metra attālumā no poda, izlietnes un dušas, ziņo britu tabloīds "The Sun".

Foto: rightmove.co.uk/London Rentals

Jāteic, ka vietējie mediji šādu nekaunīgu sludinājumu skaidro ar pašreizējo nekustamo īpašumu krīzi Lielbritānijas galvaspilsētā. Nozares eksperti lēš, ka patlaban Londonā trūkst mājokļu saprātīgās cenās, tādēļ šeit cilvēki ir gatavi maksāt par visdīvainākajiem īpašumiem, lai nepaliktu bez jumta virs galvas. 

Foto: rightmove.co.uk/London Rentals

Mainīgās demogrāfiskās situācijas dēļ jaunieši no Lielbritānijas mazākajām pilsētām un arī ārvalstīm dodas uz dzīvi galvaspilsētā, kur dzīvo vieni vai īrē istabu komunālajā dzīvoklī. Tajā pašā laikā Londonā nesamazinās pamatiedzīvotāju, proti, jau paaudžu paaudzēs dzīvojošu londoniešu skaits. Vienlaikus ar milzīgo iedzīvotāju pieplūdumu Londonā algas tik strauji nepieaug kā īres maksa un celtniecības izmaksas. Aptuveni ceturtā daļa Londonas iedzīvotāju jeb 2,4 miljoni cilvēku mājokli īrē, atvēlot aptuveni 37% no saviem ienākumiem, tā portālam "CNN" informēja Londonas mēra birojs.

Foto: rightmove.co.uk/London Rentals

"Lielā īres maksa nereti ir iemesls, kādēļ cilvēki nevēlas radīt bērnus, biežāk sirgst ar depresiju un izmisumu, kā arī laika trūkuma dēļ nespēj atlikt naudu atvaļinājumiem," tā portālam skaidro Smita institūta vadītājs Pols Hačets. Līdzīga situācija ir novērojama arī tepat Latvijā, Rīgā - arī šeit īres tirgus dzen izmisumā tūkstošiem ģimeņu. 

Mācoties no citu kļūdām, dažās Eiropas pilsētās, piemēram, Berlīnē, ir veikti dažādi pasākumi, lai atvieglotu pilsoņiem pajumtes iegūšanu un nepieļautu dzimstības samazināšanos dzīvokļu trūkuma dēļ. Berlīne ir kļuvusi par pirmo pilsētu Vācijā, kur uz nākamajiem pieciem gadiem ir iesaldēta īres maksa. Jaunā regula ietekmē 1,5 miljonus īres dzīvokļu īpašniekus jeb 90% no visiem Berlīnes īres dzīvokļu saimniekiem. Cenu griesti netiek noteikti sociālajām mājām, kas celtas no 2014. gada. Atšķirībā no Londonas, Berlīnē vairums cilvēku savus mājokļus īrē visu savu mūžu.  

Komentāri (44)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu