Naftas cenu krituma dēļ pamatīgi samazinājusies Krievijas uzņēmumu akciju vērtība (18)

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters / Scanpix

Krievijas kompāniju akciju vērtības Londonas fondu biržā kritušās vidēji par 20% un vairāk, liecina biržas sniegtā informācija.

Tā, piemēram, 9. marta pusdienlaikā Krievijas naftas uzņēmuma “Rosņeftj”akcijas kļuva par 22,45%, “Lukoil” - par 24,38%, NOVATEK par 25,41%, “Gazprom” - par 18,07%, bet “Gazprom Neftj” - par 20,53% lētākas.

Tāpat par 25,5% kritušās “Sberbank” akciju cenas, kritums 17,2% apmērā reģistrēts “VTB Bankai”. Ievērojams vērtības kritums ir uzņēmumiem “Surgutņeftegaz”, “Magņit”, “Severstaļ”, “Tatņetfj”, “Jevraz” un citiem uzņēmumiem.

Jāatgādina, ka pirmdien par gandrīz 30% kritusies naftas cena. “Brent” jēlnaftas fjūčersu cena nokritusies līdz 33,3 dolāriem par barelu. Amerikāņu jēlnafta WTI tika tirgota par 29,8 dolāriem par barelu.

Naftas cenu kritums noticis tādēļ, ka OPEC dalībvalstis nav spējušas vienoties par naftas ieguves apjomu samazināšanu. OPEC piedāvāja 14 valstīm 2020. gada otrajā ceturksnī samazināt ikdienas naftas ieguvi par vienu miljonu barelu naftas dienā. Vairākām valstīm, to vidū arī Krievijā, bija paredzēts samazināt ieguves apjomu par teju 1,5 miljonu barelu naftas dienā. Tomēr – Krievija un citas valstis atteicās noteikt ierobežojumus.

Piedāvājums samazināt naftas ieguves apjomus ir saistāms ar OPEC valstu vēlmi izvairīties no tālāka naftas cenu krituma, kas sācies koronavīrusa “Covid-19” dēļ. Tā dēļ vērojamas negatīvas iezīmes pasaules ekonomikā, kā arī – būtiski samazinājies pieprasījums pēc naftas.

Komentāri (18)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu