Matu balzams 2 cm no ādas, neberzē ar dvieli jeb padomi skaistas galvas rotas kopšanai

Egoiste
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Pixabay

Mati ir viena no cilvēka dabiskajām rotām. Allaž ir pastāvējuši un mainījušies dažādi ieteikumi, metodes un mīti par matu kopšanu un veselību. Arī mūsdienās - izvēles un informācijas gūzmā iespējams nepamanīt vienkāršās pamatpatiesības, ar kurām jāsāk, ja vēlamies veselīgus un koptus matus.

Matu mazgāšana – vai tiešām jo retāk, jo labāk?

Matus noteikti vajadzētu mazgāt tik bieži, cik nepieciešams. Gluži tāpat kā sejas āda vienam ir sausa, otram taukaina, vēl citam - problemātiska, tāpat ir arī ar galvas ādu. "Ja mati ātri taukojas, pilnīgi normāli tos ir mazgāt katru vai katru otro dienu, savukārt, ja galvas āda ir sausa, pietiks izmazgāt divas reizes nedēļā. Mazgāšanas biežums noteikti neietekmē matu taukošanos, par to atbild tauku dziedzeri galvas ādā, kurus regulē hormoni," stāsta "Veselības centrs 4" filiāļu “Dermatoloģijas klīnika” un “Juglas klīnika” dermatoveneroloģe Kristīne Pioša.

Mānīgā šampūnu izvēle

Runājot par šampūniem, liela nozīme, kādus tieši izvēlēties no visa pieejamā klāsta, nebūs, ja vien jūsu galvas āda nav niezoša, ar blaugznām vai kā citādi problemātiska. Šampūnu uzdevums, gluži tāpat kā ziepēm, ir attīrīt ādu un matus no netīrumiem, putekļiem un taukiem.

Ja matus ir paredzēts mazgāt katru dienu, ieteiktu izvēlēties šampūnus, kuri paredzēti ikdienas lietošanai. Tie nebūs tik abrazīvi un saudzīgāk attīrīs galvas ādu.

Tādus ir iespējams iegādāties aptiekās. Protams, ir pieejami dažādi šampūni - blondiem, bojātiem, krāsotiem matiem, matu kuplumam un tā tālāk, bet zinātnisks pamatojums tajā visā ir mazs - neviens šampūns nepadarīs jūsu matus biezākus un neatjaunos bojāto struktūru.

Foto: Pixabay

"Cita lieta, ja jūsu galvas āda ir problemātiska - niezoša, apsārtusi, ar plēksnēm - iespējams, tās ir blaugznas jeb seborejisks dermatīts un regulāra pretblaugznu šampūnu lietošana krietni uzlabotu ādas stāvokli. Aptieku klāstā šiem šampūniem noteikti būs labāks sastāvs nekā parastajos veikalos esošajiem," uzsver dermatoveneroloģe Kristīne Pioša. "Protams, ne vienmēr niezoša galvas āda nozīmē blaugznas, tas var būt arī kādas šampūna sastāvdaļas izraisīts kontaktdermatīts, parazitāra infekcija, neiroloģiskas saslimšanas vai nopietnas rētojošas matu izkrišanas."

Ļoti svarīgi ir kārtīgi izmazgāt šampūnu, jo nereti tā paliekas galvas ādā var izraisīt ādas niezi un radīt baltas, birstošas plēksnes matos un uz apģērba.

Svarīgākais matu kopšanā

· Sievietēm pēc šampūna lietošanas ļoti ieteiktu izmantot matu balzamus jeb kondicionierus, lai nogludinātu matu atvērtās poras un tos padarītu vijīgākus un ne tik sausus.

Taču balzami ir jāliek matos vismaz 2 cm no galvas ādas.

· Reizi nedēļā sausu matu īpašniecēm ļoti ieteiktu uz 30 min. ielikt kādu barojošu matu masku.

Foto: Pixabay

· Protams, būtu jau lieliski, ja nebūtu nepieciešams matus balināt, karsēt ar lokšķērēm, matu pannām un žāvēt ar fēnu karstā gaisā, bet, cik nu mēs spējam šajā laikmetā to ievērot, tik spējam.

Mitrus matus noteikti nevajadzētu stipri berzēt ar dvieli vai plēst ar ķemmi, jo mats, kad mitrs, ir trīs reizes trauslāks.

· Iesaku pēc mazgāšanas izmantot vienu pilienu matu eļļas, ko iesmērēt plaukstās un ļoti nedaudz ieklāt matos, tad matu ķemmēšana būs daudz vieglāka.

· Karstā vasaras laikā mati ir jāsarga no UV stariem, jo saule un karstums padara matus sausākus un tos bojā, turklāt galvas ādas apdegums var ierosināt matu pastiprinātu izkrišanu. Cepure jāvelk, arī ejot pirtī.

· Kas attiecas uz matu izkrišanu, tai nepieciešama kompleksa pieeja. Tikai matu speciālists varēs noteikt izkrišanas īstos iemeslus, lai velti netērētu naudu un laiku, lietojot neefektīvus un nepareizus līdzekļus.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu