Rinkēvičs norāda uz nepieciešamību paātrināt banku finanšu noziegumu izmeklēšanu (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Edgars Rinkēvičs
Edgars Rinkēvičs Foto: MINH HOANG / EPA

Latvijai ir ātrāk jāvirza uz priekšu kriminālprocesi, kas saistīti ar iespējamiem banku finanšu noziegumiem, aģentūrai LETA pavēstīja Ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (JV).

"Līdz šim, ja esam kaut ko apņēmušies, tad arī esam veiksmīgi izdarījuši - vai tā būtu iestāšanās Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijā (OECD), vai arī nesenais process, kas bija saistīts ar "Moneyval" un Pasaules centrālo organizāciju naudas atmazgāšanas apkarošanai Finanšu darījuma darba grupu (FATF), kad Latviju neiekļāva tā saucamajā pelēkajā sarakstā," sacīja ministrs.

Marta sākumā Rinkēvičs norādīja, ka Latviju gaida jauns izaicinājums - joma, kur joprojām sagaidāms progress, ir izmeklēšanas, apsūdzības un tiesas spriedumi.

Politiķis uzsvēra - ja šajā jomā pēc kāda laika Latvija neuzrādīs pietiekamu progresu un nespēs parādīt, ka tā rīkojas, jautājumi, par kuriem tika diskutēts iepriekšējos gados un kas bija saistīti ar finanšu noziegumu apkarošanu, 2020.gadā var atkal aktualizēties.

"Process, kas saistās gan ar "Moneyval", gan ar FATF, ir regulārs, valstis ik pa brīdim iziet šo pārskata periodu. Raugoties no tāda viedokļa, progresa trūkums šajā jomā var kļūt par iemeslu nopietnām galvassāpēm," skaidroja ministrs.

Viņš arī uzsvēra, ka negrasās nevienu ne iebiedēt, ne arī kādam draudēt. "Patlaban mūsu paveiktais daudzās jomās ir pozitīvi novērtēts. Tomēr ir arī skaidra norāde, kur vajadzīgs progress. Ja tāda nebūs, pēc kāda laika diskusija par finanšu noziegumu apkarošanu atkal būs uz sarunu galda," rezumēja ministrs.

LETA jau vēstīja, ka februāra beigās FATF nolēma nepakļaut Latviju pastiprinātai uzraudzībai, tādējādi Latvija netika iekļauta tā dēvētajā valstu pelēkajā sarakstā.

Parīzē notika FATF plenārsesija, kuras laikā tika lemts par Latvijas iekļaušanu valstu sarakstā, kurās ir konstatēti stratēģiski trūkumi naudas atmazgāšanas un terorisma finansēšanas novēršanā jeb tā saucamajā pelēkajā sarakstā.

FATF secināja, ka Latvija ir izveidojusi stipru un noturīgu finanšu noziegumu novēršanas sistēmu, tāpēc valsts netiks pakļauta pastiprinātai uzraudzībai jeb iekļaušanai tā dēvētajā pelēkajā sarakstā.

Ar šo lēmumu Latvija ir pirmā Eiropas Padomes noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma finansēšanas pasākumu novērtēšanas ekspertu komitejas "Moneyval" pārraudzībā esošā dalībvalsts, kura sekmīgi izpildījusi visas FATF 40 rekomendācijas. "Moneyval" ir FATF asociētais biedrs.

Turpmāku Latvijas progresa uzraudzību saskaņā ar esošajām procedūrām veiks FATF reģionālā institūcija "Moneyval".

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu