Lietas, ko daudzi pārprot par dezinfekcijas līdzekļiem (1)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Pixabay

Drošības labad šis ir laiks, kad ir vērts attīrīt mājokli, dažādas sadzīves lietas, margas un rokturus kāpņu telpās. Lūk, dažas lietas, ko tīrīšanas laikā daudzi mēdz piemirst. 

Tīrīšanas līdzeklim ir nepieciešams laiks “iedarboties”

Jebkuram līdzeklim, neatkarīgi no tā, vai tas ir paštaisīta sodas un etiķa mikstūra vai speciāls veikalā pirkts dezinficējošs līdzeklis, tiem visiem ir konkrēts iedarbības laiks. Attīrot mājokli, it īpaši margas, pogas liftā un durvju rokturus kāpņutelpā, kuru šķērsojis COVID-19 slimnieks, ir nepieciešams ļaut dezinfekcijas līdzeklim iedarboties vismaz 10 minūtes.

Lielākā daļa dezinfekcijas līdzekļu nenodrošina ilgtermiņa aizsardzību

Tīrot virsmas ar speciālām dezinfekcijas salvetēm, kuras sola iznīcināt 99,9% baktēriju un vīrusu, uz tām droši var paļauties. Tomēr, ja mājās ir slimnieks, šīs virsmas pēc kāda laika atkal noklājas ar patogēniem, kas pēcāk var izraisīt slimības citiem mājiniekiem.  

Ja vēlies nodrošināt ilgtermiņa aizsardzību pret mikroorganismiem, limitē kontaktu ar slimnieku un regulāri dezinficē virsmas.

Pastāv iespēja dezinficēt par daudz

Lai arī cik muļķīgi vai dīvaini tas skanētu – dezinfekcijas līdzekļi ir lielisks ierocis pret patogēniem, taču, izmantojot tos pārāk bieži, tiem var rasties rezistence pret noteiktām vielām, gluži tāpat kā dažiem vīrusiem pret antibiotikām.  Vadoties pēc ASV Vides aizsardzības aģentūras datiem, vairāki pētījumi pierāda, ka daži dezinficējošie līdzekļi vai vielas veicina mikrobu mutācijas, kas ir rezistentas pret konkrētajām vielām.

Tā vietā, lai visu mājokli sterilizētu ar spirtu un balinātāju, piekop mazliet citādāku stratēģiju, proti, attīri konkrētas vietas mājoklī, kas regulāri nonāk kontaktā ar cilvēku, piemēram, rokturus.  

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu