Austrālijas zinātnieki parādījuši, kā imūnsistēma cīnās ar jauno koronavīrusu

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Iespēja nodot analīzes uz Covid-19 Latvijas Infektoloģijas centrā.
Iespēja nodot analīzes uz Covid-19 Latvijas Infektoloģijas centrā. Foto: Evija Trifanova/LETA

Austrālijas zinātnieki saka, ka viņi ir noskaidrojuši, kā cilvēka imūnsistēma cīnās ar jauno koronavīrusu.

Pētījumā, kas publicēts zinātniskajā žurnālā "Nature Medicine", parādīts, ka cilvēki no jaunā vīrusa atveseļojas līdzīgi kā no gripas. Noskaidrošana, kuras imūnsistēmas šūnas darbojas šajā procesā, var palīdzēt arī vakcīnas radīšanai, saka zinātnieki.

Pašlaik kopumā pasaulē reģistrēti vairāk nekā 160 tūkstoši saslimšanas gadījumu - 6500 beigušies letāli.

"Šis pētījums ir svarīgs tāpēc, ka tā ir pirmā reize, kad mēs varam novērot, kā cilvēka imūnsistēma cīnās ar jauno koronavīrusu," komentēja viena no pētījuma autorēm Ketrīna Kedzierska.

Kāds ir atklājums?

No Covid-19 atveseļojušies ir ļoti daudzi cilvēki, kas nozīmē, ka imūnsistēma spēj ar šo slimību cīnīties. Tomēr šī ir pirmā reize, kad pētījumā ir izdevies identificēt imūnsistēmas šūnas, kas cīnās ar jauno slimību.

Šīs šūnas tika identificētas, kad pētnieki novēroja pacientu, kuram slimības simptomi bija vidēji un nebija jau esošu problēmu ar veselību. 47 gadus vecā sieviete no Uhaņas Ķīnā tika novērota Austrālijas slimnīcā un atlaba 14 dienu laikā.

Profesora Kedzierska izdevumam "BBC" pastāstīja, ka viņa ar kolēģiem novēroja un izpētīja šī pacienta "imūnsistēmas reakcijas pilnu spektru".

Trīs dienas pirms sievietes stāvoklis uzlabojās, viņas asinsritē tika pamanītas īpašas šūnas. Tieši tādas pašas šūnas līdzīgā laikā parādās gripas slimnieku asinīs.

"Mēs bijām ļoti priecīgi par rezultātiem un faktu, ka mums izdevās novērot šūnu parādīšanās brīdi īsi pirms sievietes atveseļošanās," turpināja Kedzierska.

Viņa arī piebilda, ka ducis zinātnieku darbojās četras nedēļas, lai nonāktu pie šī atklājuma.

Kā tas palīdz?

Tā brīža identificēšana, kad palīgā nāk imūnsistēmas šūnas, "var palīdzēt paredzēt vīrusa virzības gaitu," teica profesors Brūss Tompsons.

"Kad tu zini, kādos brīžos norisinās dažādas atbildes reakcijas, tu vari paredzēt, kādā izveseļošanās posmā tu atrodies," turpināja Tompsons.

Savukārt Austrālijas veselības ministrs Gregs Hants teica, ka šis atklājums var paātrināt vakcīnas un potenciālās ārstēšanas metodes radīšanas ceļu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu