Vai pastāv saikne starp cilvēka asinsgrupu un risku saslimt ar “Covid-19"? (7)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Asinis
Asinis Foto: Unsplash

Medijos parādījusies jauna informācija, ka cilvēki, kuriem ir A asinsgrupa, varētu būt jutīgāki pret “Covid-19". Tomēr cik patiesa ir šī informācija? 

Vispirms jāsaka, ka šī informācija ir balstīta pētījumā, tomēr to vēl nav recenzējuši citi zinātnieki, un tas ir pieejams pirmsdrukas serverī “medRxiv”. Tādās situācijās kā šī pandēmija pat vēl neapstiprināti zinātniskie pētījumi nav slikta lieta, tomēr uz visu jāskatās kritiski.

Pētījumu veica ķīniešu zinātnieki, fokusējoties uz 2173 “Covid-19" pacientiem no trim Ķīnas slimnīcām, rakstīts izdevumā "New Scientist".

Pētnieku komanda aplūkoja asinsgrupu dažādību atsevišķās teritorijās un tad salīdzināja ar saslimušo pacientu asinsgrupām tajās pašās teritorijās. 

“Atklājās, ka cilvēkiem ar A asinsgrupu ir lielāks risks saslimt nekā cilvēkiem ar citu asinsgrupu," rakstīts pētījumā. 

Tomēr pētījumā arī skaidri minēts - lai arī rezultāti ir zīmīgi, tomēr uz tiem jāskatās kritiski. 

Uhaņā normālā populācijā A asinsgrupa ir 31 procentam cilvēku, B asinsgrupa 24 procentiem, AB asinsgrupa 9 procentiem, bet O asinsgrupa 34 procentiem. Savukārt saslimušo vidū A asinsgrupa ir 38 procentiem pacientu, B asinsgrupa 26 procentiem, AB asinsgrupa 10 procentiem, bet O asinsgrupa 25 procentiem. Līdzīgas atšķirības tika novērotas arī citā Ķīnas pilsētā. 

Kā redzams, pastāv procentuālas atšķirības starp asinsgrupām normālā populācijā un pacientu vidū. Tomēr tas nenozīmē, ka visi, kas saslims, būs, piemēram, ar A asinsgrupu. 

Šīs relatīvi nelielās izmaiņas teorētiski varētu būt lielākas, ja aptverts tiktu lielāks cilvēku daudzums. Tas rezultātā varētu palīdzēt tajā, kā mēs kontrolējam vīrusa izplatību. 

Paši pētnieki arī vēl nav droši par to, kāda saistība starp jauno koronavīrusu un cilvēka asinsgrupu, tomēr, iespējams, tam ir kāds sakars ar A asinsgrupas antivielām. 

Komentāri (7)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu