Preses izdevēji ceļ trauksmi par situāciju drukāto mediju nozarē

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Paula Čurkste / LETA

Latvijas Preses izdevēju asociācija (LPIA), paužot satraukumu par situāciju nozarē, aicina valdību rīkoties, lai saglabātu Latvijas iedzīvotājiem iespējami daudzveidīgus informācijas ieguves kanālus koronavīrusa izraisītās slimības Covid-19 radīto negatīvo seku iespaidā.

LPIA aģentūrai LETA skaidroja, ka cilvēkiem lauku teritorijās kā informācijas avots par tuvumā notiekošo ir drukātais izdevums un tā pārlikšana uz citu informācijas nesēju nav risinājums prasmju, moderno tehnoloģisko risinājumu un daudzkārt pat fizioloģisko iespēju kontekstā.

Sakarā ar ārkārtas situāciju valstī un pasaulē, LPIA pieprasa valdībai izskatīt iespēju sagatavot vajadzīgos lēmumus un mehānismus, lai atbalstītu drukāto masu mediju kvalitatīvu funkciju veikšanu un lai nepieļautu to iznīcināšanu esošās krīzes iespaidā.

Līdz ar to tiek prasīts nodrošināt nepārtrauktu un kvalitatīvu VAS "Latvijas Pasts" darbību krīzes periodā, nepieļaujot nodaļu slēgšanu un pasta apkalpošanas teritoriju samazināšanu, nodrošināt preses iegādes iespējamību preses mazumtirdzniecības vietās, iekļaut presi, kā arī pārējos masu medijus dīkstāves subsīdiju saņēmēju nozaru sarakstā un kritiska preses abonēšanas krituma gadījumā (virs 10% mēnesī vidēji atbilstošajā kategorijā) subsidēt pasta piegādi skartajai kategorijai 100% apmērā.

Tāpat tiek prasīts maksimāli ātri ieviest 5% pievienotās vērtības nodokļa likmi presei, nekavējoties pieņemt lēmumu par pasta piegādes tarifu abonētajai presei saglabāšanu līdzšinējā apjomā 2021.gadam un nepieciešamā valsts atbalsta noteikšanu pastam tradicionālo funkciju izpildes kvalitatīvai nodrošināšanai, kā arī izvērtēt iespēju saglabāt abonementus Covid-19 riska grupu lasītājiem īpaši lauku teritorijās, nosacījumus izstrādājot Kultūras ministrijai un LPIA darba grupā.

Jau ziņots, ka līdz 14.aprīlim Latvijā saistībā ar Covid-19 vīrusa izplatību izsludināta ārkārtējā situācija, šajā laikā nosakot virkni ierobežojumu. Tostarp ir atcelti starptautiskie pasažieru pārvadājumi caur lidostām, ostām, ar autobusiem un dzelzceļa transportu, izņemot pasažieru pārvadājumus ar valsts gaisa kuģiem un militāro transportu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu