Uzņemošajā tūrismā Latvijā aprīlī atcelti visi, maijā - 60% ceļojumu (2)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: EPA/Scanpix

Ņemot vērā valstī noteikto ārkārtējo stāvokli un starptautisko pasažieru pārvadājumu ierobežojumus, patlaban Latvijas uzņemošajā tūrismā aprīlim ir atcelti visi braucieni, intervijā pastāstīja Latvijas Tūrisma aģentu un operatoru asociācijas prezidente Inga Kavaca.

Vienlaikus viņa informēja, ka maijā uzņemošajā tūrismā atcelti apmēram 60% braucienu.

Kavaca atzina, ka situācija tūrisma nozarē ir kritiska un tas attiecas ne tikai uz Latviju, bet visu Eiropu un lielo daļu pasaules.

Viņa minēja, ka tūrisma kompānijas katru dienu saņem informāciju par robežu un pasažieru pārvadājumu slēgšanu kādā no Eiropas un arī pasaules valstīm. "Situācija mainās, un ar katru dienu ierobežojumu un aizliegumu kļūst arvien vairāk.

Tādējādi Latvijas tūrisma nozare ir uz sabrukuma robežas, jo jaunu pieprasījumu nav, un ceļojumi, kas bija paredzēti martā un aprīlī, ir atcelti," teica asociācijas prezidente.

Tāpat Kavaca uzsvēra, ka vienmēr ir jāatceras, cik svarīga sadaļa Latvijas ekonomikā ir tā sauktais "uzņemošais tūrisms", kas ir gan viesnīcu darbība, restorānu un citu ēdināšanas vietu pakalpojumi, transports.

"Uzņemošais tūrisms ir apstājies. Tas nozīmē, ka nav darba šajā nozarē strādājošajiem. Nav pieprasījumu no ārzemju tūristiem arī maijam. Savukārt tūrisma operatori un aģenti jau trīs nedēļas dzīvo un strādā ārkārtas režīmā, palīdzot Latvijas ceļotājiem ar ceļojumu mainīšanu, pārcelšanu, atgriešanos Latvijā," teica Kavaca, uzsverot, ka tādā režīmā nav iespējams strādāt bezgalīgi, jo ir gan emocionāls, gan fizisks nogurums.

Jautāta, ko klienti sagaida biežāk - naudas atmaksu, ceļojuma pārcelšanu, Kavaca norādīja, ka svarīgi ir paskatīties uz šo jautājumu no citas puses - nevis ko grib, bet kas ir iespējams.

Ņemot vērā, ka daudzās valstīs ir ārkārtējie apstākļi, asociācijas prezidente atzīmēja, ka, nezaudējot naudu, ir iespējams pārcelt ceļojumus uz citu vēlāku periodu.

Viņa skaidroja, ka ļoti daudzos gadījumos ir bijušas situācijas, kad klients izvēlas atcelt braucienu uz vīrusa neskartajām teritorijām, un tad visas maiņas vai naudas atgriešanas notiek atbilstoši standarta atcelšanas noteikumiem, klientam daļēji zaudējot naudu. Piemēram par aviobiļetes anulāciju vai viesnīcas anulāciju.

Jau ziņots, ka līdz 14.aprīlim Latvijā saistībā ar Covid-19 vīrusa izplatību izsludināta ārkārtējā situācija, šajā laikā nosakot virkni ierobežojumu. Tostarp ir atcelti starptautiskie pasažieru pārvadājumi caur lidostām, ostām, ar autobusiem un dzelzceļa transportu, izņemot pasažieru pārvadājumus ar valsts gaisa kuģiem un militāro transportu.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu