Ārkārtējās situācijas dēļ daudzi vairs nespēj pildīt maksātnespējas procesā noteiktās saistības

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Pexels

Izsludinātā ārkārtējā stāvokļa dēļ bez darba un ienākumiem palikuši vairāk nekā 1000 cilvēku, kas īsteno privātpersonas maksātnespējas procesu, bet šobrīd to vairs nespēj pildīt. “Telefons ir “karsts” no satrauktu cilvēku zvaniem, kas vēlas vērsties tiesā ar lūgumu uz ārkārtējās situācijas laiku “iesaldēt” saistību dzēšanas plāna izpildi. Valdībai ir jārod iespēja palīdzēt arī šiem cilvēkiem, pretējā gadījumā bankrota procedūrā viņi būs ne vien zaudējuši visus savus īpašumus, bet arī jau līdz šim sasniegto, kreditoriem dzēšot parādsaistības,” aicina Latvijas kredītņēmēju asociācijas valdes loceklis Jānis Āboliņš.

Šobrīd iedzīvotāju skaits, kas jau sagatavojuši prasības pieteikumu tiesai, lai lūgtu uz koronavīrusa un tā izraisītās slimības Covid-19 krīzes laiku apturēt tālāku maksātnespējas procesa saistību dzēšanas plāna izpildi, vēl nav skaitāms simtos.

Taču situācijas attīstība uzņēmējdarbībā, darba tirgū, iespējās strādāt un valsts ekonomikā kopumā, vedina domāt, ka lūgumu tiesai uz laiku apturēt maksātnespējas procesa saistību dzēšanas plānu tālāku izpildi ar katru dienu kļūs tikai vairāk. Tas radīs lieku slodzi tiesām un papildu izdevumus, no kā būtu iespējams izvairīties.

“Valdība un Saeima šīs krīzes apstākļos ir apliecinājusi savu gatavību un vēlmi palīdzēt iedzīvotājiem un uzņēmumiem. Ir rasti risinājumi, kas patiesi palīdz gan cilvēkiem, gan arī uzņēmējiem. Ārī bankas ir paziņojušas savu gatavību uz laiku apturēt izsniegto kredītu pamatsummas atmaksu. Ņemot vērā, ka ikviens cilvēks, kurš ir sācis un godprātīgi īsteno savā privātpersonas maksātnespējas procesā noteiktās saistības, jau ir apliecinājis savu vēlmi nokārtot visus veco laiku parādus, ir jārod veids, kā šajos ārkārtas apstākļos, palīdzēt arī viņiem. Lai tiesas nebūtu “nopludinātas” ar nebeidzamiem iesniegumiem, kuros tiek lūgts uz krīzes laiku “iesaldēt” saistību dzēšanas plānu izpildi, Tieslietu ministrijai un valdībai būtu jārod veids, kā nepieciešamības gadījumā arī maksātnespējas procesu saistības uz laiku iespējams apturēt ātri un bez tiesu noslogošanas,” pārliecināts ir Āboliņš.

Viņš apliecina, ka jau šobrīd situācija ar iedzīvotāju iespējām turpināt sāktos privātpersonu maksātnespējas procesus ir satraucoša, taču ar katru dienu tā kļūst tikai draudīgāka. Tādēļ, līdzīgi kā atrodot risinājumus ekonomikas sildīšanai, tiek lūgts padomāt arī par tiem cilvēkiem, kuri ar maksātnespējas procesa palīdzību ir vēlējušies nokārtot savas saistības un atgūt ekonomiski aktīva cilvēka statusu un tiesības.

Āboliņš uzskata, ka būtu nepieciešams maksātnespējas procesu izpildi apturēt vismaz uz ārkārtējās situācijas laiku, kaut reāli cilvēkiem tas būtu nepieciešams vēl vismaz uz 3 līdz 6 mēnešiem, dodot iespēju atsākt strādāt un pelnīt.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu