Pandēmijas dēļ NASA aptur pasaulē spēcīgākās raķetes būvniecību (6)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
NASA administrators Džims Bridenstīns.
NASA administrators Džims Bridenstīns. Foto: Reuters/ScanPix

Jaunā koronavīrusa pandēmijas dēļ NASA apturējusi raķetes un komandmoduļa attīstīšanu un testēšanu paredzētajai “Artemis" misijai uz Mēnesi.

Kosmosa aģentūra paziņojusi, ka uz nenoteiktu laiku slēdz Stenisa kosmosa centru un tuvējo Mišūda montāžas centru Jaunorleānā, kur tiek izstrādāta spēcīgā raķete jeb “Kosmosa palaišanas sistēma”. 

Abas vietas NASA ievirzījusi “4. stadijā", kas nozīmē, ka visiem šo centru darbiniekiem jāstrādā no mājām, līdz tiks paziņots, kā rīkoties tālāk. Ar tādiem mēriem NASA cer apturēt koronavīrusa izplatību šajā rajonā. 

Ierobežojumi Stenisa kosmosa centrā tika veikti pēc “Covid-19" slimības gadījumu skaita strauja pieauguma centrā un tā apkārtnē. Lai arī pašā Mišūda centrā netika konstatēts neviens saslimšanas gadījums, tomēr tas drošības pēc arī tika ievirzīts “4. stadijā". 

Piekļuve abiem centriem būs limitēta, un personāls, kas no mājām nedarbosies, ievēros īpašus drošības mērus. 

“NASA uz laiku aptur “Kosmosa palaišanas sistēmas" un programmatūras “Orion” ražošanu un testēšanu. NASA un būvnieku komandas pilnībā pārtrauks darbu, visas ierīces un programmas ievietojot drošā dīkstāvē līdz brīdim, kad darbi varēs atsākties," paziņojumā teica NASA administrators Džims Bridenstīns. 

NASA “Artemis" programmas ietvaros paredzēts uz Mēness nogādāt astronautu komandu, kas kalpotu kā nozīmīgākais solis pretī Marsa misijai 2030. gados. 

Plānotā raķete būs spēcīgākā raķete, kāda jelkad uzbūvēta. Līdz Mēnesim tā varēs nogādāt 26 metriskās tonnas lielu svaru. 

“Mēs zinām, ka risku samazināšanas pasākumiem būs iespaids uz NASA misijām, tomēr saprotam, ka pirmajā vietā ir mūsu darbinieku veselība un drošība," piebilda Bridenstīns.  

Komentāri (6)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu