Ukraiņa garāžā atrod zaporožecu ar smieklīgi mazu nobraukumu (1)

Auto kā jauns!
TVNET Auto
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Ekrānuzņēmums no Youtube video

Kādā garāžā Hersonas apgabalā Ukrainā atrasts vietējā ražojuma ZAZ-968M jeb automobilis, ko tautā sauc vienkārši par zaporožecu.

Kaut gan šā zīmola un modeļa spēkrati jau uzskatāmi par tikpat izmirušiem kā dinozauri, atrašanas fakts pats par sevi nebūtu nekas īpašs. Tomēr brīnumi notiek, un kādā garāžā Dņepras deltā pie Melnās jūras uzietais zaporožecs ir eksemplārs, kas savā 28 gadus garajā mūžā ir pieredzējis ļoti maz un tā dēļ arī saglabājies nevainojamā tehniskā kārtībā un paskatā. 

Foto: Ekrānuzņēmums no Youtube video

Šis auto ir viena no versijām, kas pielāgotas cilvēkiem ar kustību traucējumiem. Kopā šādas modifikācijas bija četras, bet konkrētais zaporožecs paredzēts cilvēkam bez vienas funkcionējošas kājas.

Foto: Ekrānuzņēmums no Youtube video

Parasti šādus spēkratus varasiestādes piešķīra Otrā pasaules kara veterāniem, bet šo auto tā saimnieks nav lietojis, un 28 gadus pēc noripošanas no konveijera baltā zaporožeca odometrs rāda tikai 71 kilometru. Starp citu, auto patiešām ir balts. Netīrumi un plankumi uz virsbūves nav vis kādi sodrēji vai putekļi, bet gan rūpnīcas uzklātais konservējošais līdzeklis, vēsta Motor.ru

Foto: Ekrānuzņēmums no video

Pirms braukšanas gan auto nāksies ne tikai nomazgāt un izberzt, bet arī parūpēties par visu tehnisko šķidrumu nomaiņu un jaunām riepām. Jo tās, lai arī ar neskartu un dziļu protektoru, pēc vairāk nekā ceturtdaļgadsimta garāžā kuru katru brīdi var izjukt.

Šā auto vadīšana ievērojami atšķiras no tradicionālajiem spēkratiem. Tam ir tikai viens, sajūga pedālis. Gāzes pedālis jeb degvielas padeves sviras atrodas pie stūres, savukārt bremžu pedāli aizstāj bumeranga formas svira centrālajā tunelī.

Foto: Ekrānuzņēmums no Youtube video

ZAZ 968М aizmugurē ir iebūvēts gaisa dzeses V4 motors ar 1,2 litru darba tilpumu. Ar četru pakāpju pārnesumkārbu sapārotais dzinējs deva iespēju 100 km/h sasniegt 32 sekundēs, pēc kā paātrinājums arī faktiski apstājās. Zaporožeca maksimālais ātrums ir 118 km/h. 

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Nepalaid garām!
Uz augšu